Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Gazdaság

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok

Portfolio
A meglévő technológiákat figyelembe véve automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12%-a, mintegy 513 ezer ember munkája lenne kiváltható - ezt mutatják a GVI friss kutatásának eredményei. A fejletlenebb térségek vannak nagyobb veszélyben, miközben a folyamat felerősítheti a hazai munkaerőpiac legnagyobb problémáját.

1 2 3

Munkaerőhiány és robotizáció.
Az utóbbi években két nagyon izgalmas téma foglalkoztatja igazán a munkaerő-piaci szakembereket, mindkettő olyan nagy hatással van (vagy lehet) a mindennapi életünkre, hogy a vezető hírekbe is gyakran bekerülnek.
  • Magyarországon egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány. A feldolgozóiparban a cégek 70, a szolgáltató szektorban a 40%-a nevezi a munkaerőhiányt termelést korlátozó tényezőnek.
  • Eközben a világon egyre nagyobb méreteket ölt a komputerizáció és a robotizáció, aminek hatására a munkahelyek jelentős része szűnhet meg, vagy alakulhat át. Nem kell feltétlenül olyan sci-fire gondolni, mint hogy 24/7-ben önvezető kamionok az önvezető autók járják a világot (bár sokak szerint ez sincs nagyon messze), elegendő a már létező számítógépes szoftverek vagy feldolgozóipari gépek, robotok elterjedésének hatását végiggondolni. (Ez továbbvezet olyan slágertémákhoz, mint az alapjövedelem, a relokáció, a globalizáció új szakasza , de ezekkel most nem foglalkozunk.)

Azt gondolhatnánk, hogy a kétféle probléma egymást kioltó hatású, így Magyarországon a munkaerőhiány problémáját éppen az automatizálásban rejlő potenciál oldja majd meg, de legalábbis enyhíti jelentősen. Ha így is lenne, akkor is óriási lenne a feladat, hiszen egy ilyen átalakuláshoz szükséges beruházási erőnek a nyoma sincs meg a magánszektorban. Ráadásul úgy tűnik, hogy nincs így.

Legalábbis a napokban megjelent tanulmánynak, ami a magyarországi automatizáció munkaerő-piaci hatásait elemzi, ez lehet az egyik tanulsága. Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) becslése szerint a meglévő technológiákat figyelembe véve

automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12%-a (ami 513 ezer foglalkoztatottat jelent) lenne kiváltható.

Nem csak az a fontos azonban, hogy hány, hanem hogy pontosan milyen tevékenységet és hol érint a gazdaság átalakulása. De haladjunk sorjában!

Miért pont ennyi?

Sokféle néven nevezzük azt a (részben már elindult, de jórészt még előttünk álló) folyamatot, amely során az új technológiákban rejlő termelékenységjavulás megjelenik a gazdaságban. Az automatizáció (robotizáció, komputerizáció), negyedik vagy digitális ipari forradalom témájáról már sokszor írtunk, és a fejlett országokban egyre kiterjedtebben kutatják, hogy milyen hatásokat vált ki a munkaerőpiacon. Valószínűleg óriásit. Három éve az Egyesült Államokban született meg az a tanulmány, ami az ottani munkaerőpiacon 702 foglalkozás automatizálhatóságának valószínűségét vizsgálta. Az ebből származó ábra azt mutatja, hogy az amerikai munkahelyek majdnem felénél magas a számítógépes helyettesítés kockázata:

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Kis magyarázat az ábrához: Minden színsáv egy ágazatot jelent. Az egyes ágazatokhoz tartozó tevékenységek gépesítési kockázatai a vízszintes tengelyen, a foglalkoztatottság a függőleges tengelyen látható. Az egymásra rakott ágazatokból (színsávokból) adódik, hogy a foglalkoztatottak jelentős része a magas kockázatú területeken találhatók.
A GVI (mindeddig egyedülálló módon) arra vállalkozott, hogy a magyar munkaerőpiacon mérje fel az automatizáció hatásait. A szerzők abból indulnak ki, hogy az automatizálás nem minden szakmát érint ugyanolyan mértékben. Robotokkal, illetve számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljes mértékben. (Az összetettebb, például kézügyességet, kreativitást vagy szociális készségeket igénylő szakmák esetében a gépek elsősorban kiegészítő eszközként jelennek meg.)

Azokat a szakmákat sorolták a kiváltható munkák körébe, amelyek esetében a világon már bárhol az automatizációs technológiák használatával megoldották az emberi munkaerő helyettesítését. (Ebből adódóan az elemzés nem számol a már kísérleti fázisban lévő technológiák jövőbeni bevezetésével illetve a várható technológiai fejlődés hatásaival.) A fenti definíció alapján a magyarországi FEOR-jegyzékben szereplő szakmák közül a kutatók

ötvenöt olyan foglalkozást találtak, amely a meglévő technológiák bevezetése esetén teljes mértékben kiváltható lenne Magyarországon.

Az ötvenöt szakma közül tizennyolc az iparhoz kapcsolódik, elsősorban pedig a feldolgozóiparhoz (textilipar, élelmiszergyártás és -tartósítás) valamint a gépgyártáshoz. Tizenegy szakma az irodai munkákhoz és adminisztrációhoz tartozik, melyek esetében a különböző számítógépes szoftverek válthatnak ki egyes munkaköröket, így például az adatrögzítést, a könyvelést vagy a különböző nyilvántartások kezelését. A logisztika és járművezetés területén tíz szakmát értékeltek kiválthatónak, így például a rakodáshoz és szállítmányozás előkészítéséhez kapcsolódó munkákat valamint a kötött pályás járművek vezetését. Az automatizáció nagy mértékben érintheti az építőipart is, kilenc szakma, így például a festés, a burkolás, a kőművesség vagy a tetőfedés helyettesíthető lenne a létező technológiák alkalmazásával. Végül a szolgáltatások területén elsősorban az eladói, ellenőri valamint a takarítói munkák kiválthatósága lehetséges.

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Ebből a logikából adódik a fent már idézett becslés: a felsorolt körbe tartozó szakmákat figyelembe véve a NAV 2015-ös foglalkoztatottsági adatai alapján, a meglévő technológiák alkalmazásával történő automatizálás Magyarországon 513 ezer munkavállaló munkáját érintené, ami az összes magyarországi foglalkoztatott 12 százalékát jelenti.

De vajon pontosan hol vannak ezek az állások?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus