Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Gazdaság

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok

Portfolio
A meglévő technológiákat figyelembe véve automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12%-a, mintegy 513 ezer ember munkája lenne kiváltható - ezt mutatják a GVI friss kutatásának eredményei. A fejletlenebb térségek vannak nagyobb veszélyben, miközben a folyamat felerősítheti a hazai munkaerőpiac legnagyobb problémáját.

1 2 3

Munkaerőhiány és robotizáció.
Az utóbbi években két nagyon izgalmas téma foglalkoztatja igazán a munkaerő-piaci szakembereket, mindkettő olyan nagy hatással van (vagy lehet) a mindennapi életünkre, hogy a vezető hírekbe is gyakran bekerülnek.
  • Magyarországon egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány. A feldolgozóiparban a cégek 70, a szolgáltató szektorban a 40%-a nevezi a munkaerőhiányt termelést korlátozó tényezőnek.
  • Eközben a világon egyre nagyobb méreteket ölt a komputerizáció és a robotizáció, aminek hatására a munkahelyek jelentős része szűnhet meg, vagy alakulhat át. Nem kell feltétlenül olyan sci-fire gondolni, mint hogy 24/7-ben önvezető kamionok az önvezető autók járják a világot (bár sokak szerint ez sincs nagyon messze), elegendő a már létező számítógépes szoftverek vagy feldolgozóipari gépek, robotok elterjedésének hatását végiggondolni. (Ez továbbvezet olyan slágertémákhoz, mint az alapjövedelem, a relokáció, a globalizáció új szakasza , de ezekkel most nem foglalkozunk.)

Azt gondolhatnánk, hogy a kétféle probléma egymást kioltó hatású, így Magyarországon a munkaerőhiány problémáját éppen az automatizálásban rejlő potenciál oldja majd meg, de legalábbis enyhíti jelentősen. Ha így is lenne, akkor is óriási lenne a feladat, hiszen egy ilyen átalakuláshoz szükséges beruházási erőnek a nyoma sincs meg a magánszektorban. Ráadásul úgy tűnik, hogy nincs így.

Legalábbis a napokban megjelent tanulmánynak, ami a magyarországi automatizáció munkaerő-piaci hatásait elemzi, ez lehet az egyik tanulsága. Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) becslése szerint a meglévő technológiákat figyelembe véve

automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12%-a (ami 513 ezer foglalkoztatottat jelent) lenne kiváltható.

Nem csak az a fontos azonban, hogy hány, hanem hogy pontosan milyen tevékenységet és hol érint a gazdaság átalakulása. De haladjunk sorjában!

Miért pont ennyi?

Sokféle néven nevezzük azt a (részben már elindult, de jórészt még előttünk álló) folyamatot, amely során az új technológiákban rejlő termelékenységjavulás megjelenik a gazdaságban. Az automatizáció (robotizáció, komputerizáció), negyedik vagy digitális ipari forradalom témájáról már sokszor írtunk, és a fejlett országokban egyre kiterjedtebben kutatják, hogy milyen hatásokat vált ki a munkaerőpiacon. Valószínűleg óriásit. Három éve az Egyesült Államokban született meg az a tanulmány, ami az ottani munkaerőpiacon 702 foglalkozás automatizálhatóságának valószínűségét vizsgálta. Az ebből származó ábra azt mutatja, hogy az amerikai munkahelyek majdnem felénél magas a számítógépes helyettesítés kockázata:

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Kis magyarázat az ábrához: Minden színsáv egy ágazatot jelent. Az egyes ágazatokhoz tartozó tevékenységek gépesítési kockázatai a vízszintes tengelyen, a foglalkoztatottság a függőleges tengelyen látható. Az egymásra rakott ágazatokból (színsávokból) adódik, hogy a foglalkoztatottak jelentős része a magas kockázatú területeken találhatók.
A GVI (mindeddig egyedülálló módon) arra vállalkozott, hogy a magyar munkaerőpiacon mérje fel az automatizáció hatásait. A szerzők abból indulnak ki, hogy az automatizálás nem minden szakmát érint ugyanolyan mértékben. Robotokkal, illetve számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljes mértékben. (Az összetettebb, például kézügyességet, kreativitást vagy szociális készségeket igénylő szakmák esetében a gépek elsősorban kiegészítő eszközként jelennek meg.)

Azokat a szakmákat sorolták a kiváltható munkák körébe, amelyek esetében a világon már bárhol az automatizációs technológiák használatával megoldották az emberi munkaerő helyettesítését. (Ebből adódóan az elemzés nem számol a már kísérleti fázisban lévő technológiák jövőbeni bevezetésével illetve a várható technológiai fejlődés hatásaival.) A fenti definíció alapján a magyarországi FEOR-jegyzékben szereplő szakmák közül a kutatók

ötvenöt olyan foglalkozást találtak, amely a meglévő technológiák bevezetése esetén teljes mértékben kiváltható lenne Magyarországon.

Az ötvenöt szakma közül tizennyolc az iparhoz kapcsolódik, elsősorban pedig a feldolgozóiparhoz (textilipar, élelmiszergyártás és -tartósítás) valamint a gépgyártáshoz. Tizenegy szakma az irodai munkákhoz és adminisztrációhoz tartozik, melyek esetében a különböző számítógépes szoftverek válthatnak ki egyes munkaköröket, így például az adatrögzítést, a könyvelést vagy a különböző nyilvántartások kezelését. A logisztika és járművezetés területén tíz szakmát értékeltek kiválthatónak, így például a rakodáshoz és szállítmányozás előkészítéséhez kapcsolódó munkákat valamint a kötött pályás járművek vezetését. Az automatizáció nagy mértékben érintheti az építőipart is, kilenc szakma, így például a festés, a burkolás, a kőművesség vagy a tetőfedés helyettesíthető lenne a létező technológiák alkalmazásával. Végül a szolgáltatások területén elsősorban az eladói, ellenőri valamint a takarítói munkák kiválthatósága lehetséges.

Íme a szakmák, amelyeket a magyaroktól vesznek el a robotok
Ebből a logikából adódik a fent már idézett becslés: a felsorolt körbe tartozó szakmákat figyelembe véve a NAV 2015-ös foglalkoztatottsági adatai alapján, a meglévő technológiák alkalmazásával történő automatizálás Magyarországon 513 ezer munkavállaló munkáját érintené, ami az összes magyarországi foglalkoztatott 12 százalékát jelenti.

De vajon pontosan hol vannak ezek az állások?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon