Gazdaság

Boris Johnson: Nem számít a bírósági döntés, akkor is lesz Brexit

MTI
Nem változik a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) menetrendje a londoni felsőbíróság azon döntése miatt, hogy a kormány csak a parlament jóváhagyásával indíthatja el az EU-tagság megszűnésének folyamatát - jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter pénteken Berlinben német kollegájával, Frank-Walter Steinmeierrel folytatott megbeszélése után.
A két külügyminiszter közös tájékoztatóján Boris Johnson kérdésre válaszolva kiemelte: tudomásul kell venni, hogy az uniós tagságról tartott népszavazáson a többség a kilépés mellett döntött, ezért a kormány végre is hajtja a Brexitet, a londoni felsőbíróság végzése miatt pedig a legfelsőbb bírósághoz fordul.

A brit diplomácia vezetője hangoztatta, hogy Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának, és a Brexit mindenkinek a javára válhat. A folyamatából mindkét fél - Nagy-Britannia és az EU is - "győztesen" kerülhet ki, megfelelő hozzáállással "nyertes-nyertes helyzetet" lehet kialakítani.

Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy továbbra is a jó viszony fenntartására kell törekedni Berlin és London kapcsolatában, azonban a kilépési tárgyalásokat minél hamarabb el kell kezdeni, és el kell kerülni, hogy a londoni felsőbíróság végzése nyomán elhúzódjék az ügy, mert az mindenkinek csak ártana.

A német külügyminiszter kormánya álláspontját ismét rögzítve aláhúzta, a brit uniós tagság megszűntetése nem eredményezheti azt, hogy Nagy-Britannia megőrzi a hozzáférést a közös uniós belső piachoz, és megválik az EU-tagság "kevésbé vonzó" elemeitől.

A londoni felsőbíróság csütörtöki végzése azt jelenti, hogy a brit parlamentnek meg kell szavaznia a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza az uniós tagság megszüntetését, aktiválásával elindul a kilépési folyamat, a tárgyalásokra kétéves időkeretet biztosít.

A londoni kormány szerint a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik, és nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután az EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Theresa May miniszterelnök nemrégiben közölte, London legkésőbb 2017 első negyedévének végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását. A bírósági végzés azonban elvileg azt is jelentheti, hogy ez a hivatalos aktus akár hónapokat is késhet.
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
audi191205gettyeditorial