Gazdaság

Matolcsy: a Széll Kálmán-terv radikális folytatását javasoljuk

Portfolio
A ciklus második felében nem tervez új hitelprogramokat Matolcsy György. Az MNB elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, akár 2018-2019-is fennmaradhat a jelenlegi alapkamat.
Matolcsy fő üzenetei a következők voltak:
  • Egy százalék körüli alapkamatnál tudjuk, hogy a közgazdasági, a pénzügyi, a monetáris politikai törvények hogyan működnek. Több jegybank viszont olyan tartományba vitte le a kamatot, amely már ismeretlen terep.
  • Az irányadó kamat még akkor is tartható, ha a világ nagy jegybankjai szigorításba kezdenek. 2018-2019-ig fennmaradhat a laza monetáris politika.
  • A monetáris politikai ciklus második félidejében már nem tervezünk új hitelprogramokat.
  • Versenyképességi fordulatra van szükség, ami kifejezetten a kormányzati és az üzleti élet közös döntése, most nekik kell lépni.
  • Nagyon erős strukturális reformokra van szükség a felsőoktatásban, a bürokrácia leépítésében, és az IT-forradalom magyarországi érvényesítésén keresztül. A következő években az oktatás megújítása a legfontosabb feladat.
  • Azt javasoljuk, hogy az idén és jövőre a kormány vigye fel a hiányt 2,4 százalékig, és ott költsön, ahol versenyképesség-javulás lesz belőle. A Széll Kálmán-terv 1. és 2. radikális folytatását javasoljuk. A kormányzatban megindult ez a gondolkodás, nagyon erős együttműködés van a kormány és a jegybank között. (Az idei évre a kormány eredetileg 2%-os hiánycélt tervezett, ám ősszel ezt 1,7%-ra csökkentették a GDP arányában. Vagyis ebben a tekintetben Matolcsy György 250 milliárd forintos mozgásteret lát idén a költségvetésben.)
  • Nincs eredménycélunk, de örülünk, ha van eredményünk, és örülünk, ha tudunk osztalékot fizetni a kormánynak. Eredménytartalékot képezünk, bőségesen van lehetőségünk arra, hogy egy esetleges hiányt fedezzen a jegybank.
  • Nem értünk egyet az EKB-val, de az alapítványok megkezdték és folytatják az állampapír-állomány leépítését. Az Államadósság Kezelő Központtól vásároltak az alapítványok, de a megvásárolt kötvények a másodpiacon forgalmazott értékpapírok voltak.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél