Nagy átalakításokat terveznek Orbánék
Gazdaság

Nagy átalakításokat terveznek Orbánék

Portfolio
Nem lehetünk nyugodtak a magyar gazdaság jövőjét illetően, átfogó átalakításra, reformra van szükség a siker érdekében - mondta Orbán Viktor az EBRD mai budapesti konferenciáján. A miniszterelnök új intézkedéseket is belebegtetett, köztük a gyermekvállalást ösztönző támogatások további növelését, illetve a felsőfokú oktatás színvonalának emelését. Orbán Trump győzelme kapcsán elmondta: a nyugati civilizáció kiszabadította magát egy ideológia fogságából, a "liberális nem-demokrácia" (liberal non-democracy) korának vége, ahogy a politikai korrektség időszakának is.
Magyarországon lezárult egy gazdaságfejlesztési korszak, ami az olcsó munkaerőre és a külföldi tőkére alapult. A jövőben a versenyképesség nem innen érkezik majd. Új fejlesztéseket, innovációkat kell beépíteni a gazdaság szövetébe.

A miniszterelnök szerint szembe kell nézni a bérnyomás jelenségével. A gazdaság fejlődése magasabb béreket követel.

A bérek határozott emelésével képzelhető el a fejlődés, de ez nem szakadhat el a versenyképességtől. Növekvő béreket csak a versenyképes vállalkozások tudnak kifizetni.

Az állam ebben úgy tud segíteni, ha egyre kevesebb pénzt von ki a gazdaságból. A társasági adó egyszerűsítése, a munkáltatói járulék csökkentése és az személyi jövedelemadó mérséklése is szükséges, ugyanúgy, mint a kutatás-fejlesztési támogatások növelése.

A sikerességhez az állam versenyképességén is javítani kell és a bürokráciát mérsékelni kell.

Nagy átalakításokat terveznek Orbánék
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján a Pesti Vigadóban 2016. november 10-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyötör minket a demográfiai probléma, amit azonban a magyar kormány nem a migrációval, hanem a családpolitikával, a gyerekvállalás ösztönzésével kíván megoldani. Az ilyen kedvezményeket is fejleszteni kell.

A munkaerő minőségének is javulnia kell, a már meglévő és a jövő munkaerejének is nagyobb rugalmasságra, kreativitásra van szüksége.

Ehhez szükséges az iskolarendszer, főként a felsőfokú oktatásra színvonalának emelése.

A sikerhez versenyző bankrendszerre és versenyképes pénzügyi szektorra is szükség van.

A miniszterelnök szerint a hatékonyság és az új technológiák alkalmazásának terültén is le vagyunk maradva, nem csak a fejlett országoktól, hanem egyes régiós országoktól is.

Orbán Viktor szavai egybe csengenek a Matolcsy György vezette jegybank javaslataival, amelyek egy harmadik Széll Kálmán Tervet vetítenek előre. Erről itt írtunk:

Vége a liberális demokráciának

A miniszterelnök többször is megemlítette, hogy a második napon vagyunk, utalva ezzel Donald Trump győzelmére.

A nyugati civilizáció kiszabadította magát egy ideológia fogságából. A liberális nem-demokrácia korának vége, ahogy a politikai korrektség időszakának is. Nagy napokat élünk.

Donald Trump győzelmét és a Brexitet is olyan eseménynek látja Orbán, ahol egy nemzet új utakat keres a siker érdekében. Szerinte ettől nem félnünk kell, hanem meg kell látnunk a benne rejlő lehetőséget.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kinai elnok