Nagy átalakításokat terveznek Orbánék
Gazdaság

Nagy átalakításokat terveznek Orbánék

Portfolio
Nem lehetünk nyugodtak a magyar gazdaság jövőjét illetően, átfogó átalakításra, reformra van szükség a siker érdekében - mondta Orbán Viktor az EBRD mai budapesti konferenciáján. A miniszterelnök új intézkedéseket is belebegtetett, köztük a gyermekvállalást ösztönző támogatások további növelését, illetve a felsőfokú oktatás színvonalának emelését. Orbán Trump győzelme kapcsán elmondta: a nyugati civilizáció kiszabadította magát egy ideológia fogságából, a "liberális nem-demokrácia" (liberal non-democracy) korának vége, ahogy a politikai korrektség időszakának is.
Magyarországon lezárult egy gazdaságfejlesztési korszak, ami az olcsó munkaerőre és a külföldi tőkére alapult. A jövőben a versenyképesség nem innen érkezik majd. Új fejlesztéseket, innovációkat kell beépíteni a gazdaság szövetébe.

A miniszterelnök szerint szembe kell nézni a bérnyomás jelenségével. A gazdaság fejlődése magasabb béreket követel.

A bérek határozott emelésével képzelhető el a fejlődés, de ez nem szakadhat el a versenyképességtől. Növekvő béreket csak a versenyképes vállalkozások tudnak kifizetni.

Az állam ebben úgy tud segíteni, ha egyre kevesebb pénzt von ki a gazdaságból. A társasági adó egyszerűsítése, a munkáltatói járulék csökkentése és az személyi jövedelemadó mérséklése is szükséges, ugyanúgy, mint a kutatás-fejlesztési támogatások növelése.

A sikerességhez az állam versenyképességén is javítani kell és a bürokráciát mérsékelni kell.

Nagy átalakításokat terveznek Orbánék
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján a Pesti Vigadóban 2016. november 10-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyötör minket a demográfiai probléma, amit azonban a magyar kormány nem a migrációval, hanem a családpolitikával, a gyerekvállalás ösztönzésével kíván megoldani. Az ilyen kedvezményeket is fejleszteni kell.

A munkaerő minőségének is javulnia kell, a már meglévő és a jövő munkaerejének is nagyobb rugalmasságra, kreativitásra van szüksége.

Ehhez szükséges az iskolarendszer, főként a felsőfokú oktatásra színvonalának emelése.

A sikerhez versenyző bankrendszerre és versenyképes pénzügyi szektorra is szükség van.

A miniszterelnök szerint a hatékonyság és az új technológiák alkalmazásának terültén is le vagyunk maradva, nem csak a fejlett országoktól, hanem egyes régiós országoktól is.

Orbán Viktor szavai egybe csengenek a Matolcsy György vezette jegybank javaslataival, amelyek egy harmadik Széll Kálmán Tervet vetítenek előre. Erről itt írtunk:

Vége a liberális demokráciának

A miniszterelnök többször is megemlítette, hogy a második napon vagyunk, utalva ezzel Donald Trump győzelmére.

A nyugati civilizáció kiszabadította magát egy ideológia fogságából. A liberális nem-demokrácia korának vége, ahogy a politikai korrektség időszakának is. Nagy napokat élünk.

Donald Trump győzelmét és a Brexitet is olyan eseménynek látja Orbán, ahol egy nemzet új utakat keres a siker érdekében. Szerinte ettől nem félnünk kell, hanem meg kell látnunk a benne rejlő lehetőséget.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty