Gazdaság

ENSZ: Trump sem tudja megállítani a klímaváltozás elleni fellépést

MTI
A klímaváltozás elleni globális fellépés megállíthatatlan Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára szerint, aki reményét fejezte ki, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke megérti a globális felmelegedés problémájának komolyságát és sürgősségét, megváltoztatva a választási kampány során mutatott hozzáállását.
Ban Ki Mun a marokkói Marrákesben az ENSZ 22. klímakonferenciáján kifejtette: a klímaváltozás megállíthatatlan, és semelyik ország, bármilyen gazdag is legyen, nem tud kibújni a hatása alól.

A klímaváltozásról híresen szkeptikusan gondolkodó Donald Trump megválasztásával bizonytalanná vált az Egyesült Államok szerepe a párizsi klímavédelmi megállapodás végrehajtásában. Donald Trump az elnökválasztási kampányban a megállapodás újratárgyalását is megígérte.

Ban Ki Mun szerint Donald Trump, mint egy "rendkívül sikeres üzletember", meg fogja érteni, hogy a piac a fosszilis energiahordozóktól már elmozdult egy tisztább és egyre olcsóbb, szél- és napenergiát felhasználó gazdaság irányába.

Francois Hollande francia köztársasági elnök a tanácskozáson tartott felszólalásában ugyancsak sürgette az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a "visszafordíthatatlan" párizsi megállapodást, hozzátéve, hogy Franciaország párbeszédet kezdeményez Donald Trumppal a témáról, "annak a több mint 100 országnak a nevében, amelyek már ratifikálták a megállapodást".

A múlt héten hétfőn elkezdődött klímakonferencia e hét péntekén ér véget. Mintegy húszezer résztvevő érkezett a tizenegy napos tanácskozásra, amely kedden és szerdán csúcsüzemmódban fut, közel 180 vezető politikus - állam- és kormányfők, miniszterek - jelenlétében. John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán szólal fel, és beszédében arra helyezi majd a hangsúlyt, hogy sürgős cselekvésre van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Célia Gautier, a globális felmelegedés ellen küzdő, 900 nem kormányzati szervezetet tömörítő nemzetközi hálózat vezetője azt várja el a világ vezetőitől, hogy kiálljanak a klímaváltozás elleni küzdelem folytatása mellett, és ennek megfelelően "erős üzenetet" küldjenek Donald Trumpnak és a világ többi részének.

A tavaly megkötött párizsi klímaegyezményt több mint 190 ország írta alá, 109 már ratifikálta, köztük az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is, vállalva, hogy csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében.
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
fed