Gazdaság

Felmentette tisztségéből Putyin a korrupcióval vádolt minisztert

MTI
Bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert, akit korábban korrupció vádjával őrizetbe vettek a hatóságok.

Putyin bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Uljukajevet

- jelentette be Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.

A modernkori Oroszországban korábban soha nem vettek őrizetbe hivatalban lévő szövetségi minisztert.

Uljukajevet keddre virradóra azután vették őrizetbe, hogy a hatóságok szerint kétmillió dollár (csaknem 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vitatott gazdasági ügylet lebonyolításáért. A hatóságok közlése szerint a kenőpénz hétfői átadásának a nyomozók is szemtanúi voltak. Médiaértesülések szerint a tárcavezetőt már jó ideje megfigyelték.

Erről itt írtunk:Egy moszkvai bíróság kedden elrendelte Uljukajev két hónapra történő házi őrizetbe helyezését. A bíróság döntése értelmében a politikus moszkvai lakásában fogja tölteni fogságát. Engedély nélkül nem hagyhatja el a lakását, nem változtathatja meg tartózkodási helyét, a közeli hozzátartozóin kívül másokkal nem érintkezhet, nem küldhet levelet, és semmilyen más módon nem érintkezhet a külvilággal. Utóbbi alól kivételt képez, ha telefonon mentőt, vagy más életmentő szolgálatot kényszerül hívni. Nem engedélyeztek számára napi sétát sem.

Uljukajev a bíróságon nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem tett, ugyanakkor együttműködési készségét fejezte ki a nyomozásban. A miniszter védői szerint egyelőre nem nyújtottak be fellebbezést a házi őrizetet elrendelő bírósági határozattal szemben. Az egyik ügyvéd szerint ezt még meg kell vitatniuk védencükkel.

Szvetlana Petrenko, a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője rámutatott, hogy egy sor komoly - a jogszabályoknak megfelelően rögzített - bizonyítékuk van a politikus ellen, így a nyomozás anyagai, hang- és videofelvételek, szemtanúk vallomásai. Ezeket azonban nem hozzák nyilvánosságra a nyomozás érdekében. Hozzátette: a nyomozóhatóságok által előterjesztett bizonyítékokat ellenőrizte az ügyészség, a bíróság pedig elfogadta.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a nap folyamán kijelentette: egyetlen köztisztviselőnek sincs mentelmi joga korrupciós bűncselekmények esetén. A miniszterelnök a korrupciós vádak maradéktalan kivizsgálása érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy folytatni kell a korrupcióellenes jogszabályok tökéletesítését. "Putyinnak is ez a véleménye" - tette hozzá.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas