Nagyot lassult a magyar gazdaság
Gazdaság

Nagyot lassult a magyar gazdaság

Portfolio
A 2,1 százalékos elemzői várakozással szemben 2 százalékkal bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Ez jelentős lassulást jelent a második negyedéves 2,8 százalékos növekedéshez képest, ami valószínűleg elsősorban az ipar gyengélkedésével magyarázható.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá. Az ipar teljesítménye stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést

- olvasható a KSH tájékoztatójában.

Nagyot lassult a magyar gazdaság
A harmadik negyedévében - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - az előző negyedévhez mérten 0,2%-kal bővült a bruttó hazai termék volumene. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4%-kal bővült a bruttó hazai termék volumene. A valós gazdasági folyamatokat ebben az évben (kivételesen) a kiegyensúlyozottnál jobban reprezentáló, kiegyensúlyozás előtti adatok szerint a harmadik negyedévben 1,8%-kal növekedett a bruttó hazai termék volumene - írja a statisztikai hivatal. A mostani adattal együtt egyébként a korábbi negyedévek számait is felülvizsgáélta a KSH, a második negyedéves növekedést például 2,6-ról 2,8 százalékra húzták fel. Így az év első kilenc hónapjában két százalékos volt a növekedés.

Nagyot lassult a magyar gazdaság

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót is közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított ("yoy") indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított ("wda"), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított ("swda"). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak ("headline"). Ennek oka, hogy a munkanapok száma - (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért az összehasonlítást is megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított ("qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított,- mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs is értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ez a mutató is rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.


A kedvező őszi betakarítási adatok alapján a mezőgazdasági termelés a második negyedévhez hasonlóan 10 százalék felett nőhetett. A piaci szolgáltatások tartósan jó bővülése a bérek emelkedésének, az emelkedő foglalkoztatásnak és a visszafogott inflációs környezetnek köszönhető. Az ipar és az építőipar gyengébb teljesítménye átmeneti hatásokkal magyarázható. A járműgyártásban a nyári leállások és a gyenge külső konjunktúra eredményezték a lendületvesztést Az építőipar negyedéves alapon már élénkülést mutathatott, a következő időszakban az Otthonteremtési Program további várható felfutása érdemben fogja támogatni a szektort - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

A kormány szerint 2017-től jelentős pozitív lökést adhat a gazdaságnak a javasolt járulékcsökkentés. Az alacsonyabb járulékteher és a minimálbér emelése miatt várhatóan a bérek is emelkedni fognak Magyarországon, ami ösztönzően fog hatni a munkavállalásra is, így érdemben csökkenhet a betöltetlen álláshelyek száma, ezzel tovább nőhet a fogyasztás is.

Előzetesen a Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy 2,1%-os lehetett a harmadik negyedéves növekedés, vagyis fel voltak készülve arra, hogy a második negyedéves 2,6% után lassult a gazdaság bővülése. A Portfolio által megkérdezett 14 szakértő közül csupán ketten mondták azt, hogy a harmadik negyedéves GDP-növekedés egy hajszállal meghaladhatta a második negyedévest,, a többiek jellemzően lényegesen alacsonyabb előrejelzést adtak. Ez egyben azt is mutatja, hogy a prognózisok erősen szóródtak: 1,5 és 2,7% között.

Nagyot lassult a magyar gazdaság
A többség a visszafogott várakozásait elsősorban a gyenge ipari teljesítménnyel magyarázta. A havi ipari adatokból valóban arra lehetett előzetesen következtetni, hogy ez húzhatta vissza a növekedést: a termelési volumen ugyanis az előző negyedévhez képest 2,2%-kal volt kisebb, és az egy évvel korábbihoz képest is csak stagnált. Vagyis az ipar hozzájárulása az éves GDP-növekedési indexhez nulla lehetett, az előző negyedévhez képest mért GDP-változáshoz pedig -0,5 százalékpont körüli értékben járult hozzá. Ezt a hátrányt kell ledolgoznia a gazdaság többi szektorának.

Ha nem az egyes szektorok termeléséből, hanem a felhasználásából indulunk ki, akkor természetesen továbbra is a lakossági fogyasztás erős növekedési hozzájárulását kell kiemelni, illetve - az ipari gyengélkedéssel párhuzamosan - az export mérsékeltebb szerepét.
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar