Előfizetői tartalom

Elnyújtott Brexit jöhet a halálugrás elkerülése érdekében

Portfolio
Egy átmeneti EU-megállapodás megkötésének terve rajzolódik ki a brit miniszterelnök hétfői beszédéből és az azóta záporozó újságírói kérdésekre adott válaszokból. Az új forgatókönyvnek az lenne a lényege, hogy vagy meghosszabbítják az EU-ból való kilépési procedúra 2 éves időintervallumát, vagy bár 2019 tavaszán kilépnek a britek, de az egységes piachoz még ezt követően is hozzáférnének egy ideig, hogy elkerüljék a brit vállalatok legfőbb félelmét: a halálugrást, azaz a WTO-taggá visszasüllyedő kereskedelmi szabályrendszert. Az elnyújtott kilépés forgatókönyvének esélyét kedd délelőtt máris mérsékelte az Európai Parlament főtárgyalója, aki szerint csak 14-15 hónapja van a briteknek a kilépési feltételek letárgyalására.

Mi az elnyújtott kilépés fő mozgatórugója?A brit vállalatok legfőbb félelme az, hogy nem lehet a 2017 tavaszától 2019 tavaszáig tartó 2 év alatt letárgyalni a mindenre kiterjedő új kereskedelmi feltételrendszert az EU-val, ahhoz több idő kell. Ha viszont a 2019 tavaszán bekövetkező brit EU-kilépéssel elveszítenék az egységes EU-piachoz való hozzáférést, akkor új kereskedelmi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés