Megint tudtak meglepetést okozni Matolcsyék
Gazdaság

Megint tudtak meglepetést okozni Matolcsyék

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton az MNB Monetáris Tanácsa, de a nem konvencionális eszközökhöz megint hozzányúltak. Az egynapos és az egyhetes kamatot ugyanis 15 illetve 10 bázisponttal csökkentették, ezzel megszűnt a kamatfolyosó teteje.
A rövid közlemény szerint a három hónapos irányadó eszköz kamata nem változott, ahogy a kamatfolyosó alját jelentő egynapos betéti kamat is maradt mínusz 0,05 százalék. Az egynapos kamat viszont 1,05 százalékról 0,9 százalékra csökken, míg az egyhetes fedezett hitel kamata 1 százalékról 0,9 százalékra esik.

Megint tudtak meglepetést okozni Matolcsyék

Ezekkel a döntésekkel a kamatfolyosó felső széle gyakorlatilag eléri az irányadó eszköz kamatát, vagyis a jövőben itt sem lesz további tér a változtatásra.

Az elemzők azzal számoltak, hogy nem változnak a kamatkondíciók, de a múlt hónapban is meglepetést tudott okozni a jegybank, hiszen a kamatfolyosó felső végét csökkentette 1,05 százalékra, a bankok kötelező tartalékrátáját pedig 2 százalékról egy százalékra vágták vissza. Az egynapos hitelkamatban ma kihasználták a maradék mozgásteret, hiszen az 1,05 százalékos ráta már csak 15 bázisponttal haladta meg az alapkamatot, ez a különbség tűnt most el. Az egynapos betéti kamat esetében szóba kerülhetne a még inkább negatív tartományba csökkentés, de az MNB többször kommunikálta már, hogy nem hisz a negatív kamatokban.

A múlt hónapban egyébként a kamatdöntést követő közlemény is tartogatott még egy finom módosítást, hiszen az MNB látszólag már a konvencionális eszközöket, vagyis az alapkamat csökkentését sem zárta ki a további lazításra. Ez azonban elképzelhető, hogy csak az erős forintnak szólt, azóta ismét a nem konvencionális megoldások szükségességét hangoztatták. A fentiek miatt egyébként a mai közlemény is érdekes lesz majd, ez délután háromkor érkezik.

A mostani döntéseket úgy is lehet értelmezni, hogy lassan a nem konvencionális puskaporát is teljesen ellövi az MNB. Ugyanis ha továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az alapkamatot nem akarják csökkenteni, és a negatív kamattal sincsenek kibékülve, akkor jelentősen szűkül a mozgásterük. Így most megint egy lépéssel közelebb kerülhetett a Monetáris Tanács a több elemző által emlegetett cseh csapdához, hiszen a jövőben lényegesen nehezebb lesz megfékezniük a forint esetleges nem kívánatos erősödését.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as