Megtömik a nyugdíjasok zsebét a választások előtt
Gazdaság

Megtömik a nyugdíjasok zsebét a választások előtt

Portfolio
A miniszterelnök ismét a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt és belengetett egy egyszeri juttatást is. Megnéztük, hogy ha minden összejön, akkor egy "átlagnyugdíjas" jövő novemberben mekkora egyszeri juttatást kaphat.
Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt, két érdekes megjegyzése is volt:
  • Az új nyugdíjszámítási módszerrel kapcsolatban kijelentette: egy többéves, még előttünk álló vitáról van szó, de folytatni kell erről a szakmai vitákat.
  • A jövő évi nyugdíjemelés mértékét az eredeti 0,9%-ról 1,6%-ra emelik és még körüljárják azt a kérdést, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni.

A jelenlegi nyugdíjemelési szabályok 2011-től váltották fel a svájci indexálás (áraktól és keresetektől függő emelés) rendszerét és a kormány kihasználta az új szabályok adta kereteket. Olyannyira volt bőkezű a tényleges infláció felett a végrehajtott évenkénti nyugdíjemelésekkel, hogy a kormány hat év alatt visszahozta a rendszerbe a 13. havi nyugdíjat, és még annál is többet.

Orbán Viktor jelzése, miszerint vannak diskurzusok a jelenlegi indexálás felülvizsgálatáról arra utalhat, hogy még nem teljesen került le a napirendről a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjszámítás során. Legutóbb ezt a Magyar Nemzeti Bank szakértői vetették fel átfogó versenyképességi javaslataik között és azzal érveltek, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nem támogatja a gyermekvállalást, a rendszer inkonzisztens. Ezért olyan nyugdíjrendszerre lenne szükség, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is. Emellett indokolt lehet a felnevelt gyermek iskolázottságának (és esetleg járulékfizetésének) figyelembevétele is. Elismerik azonban, hogy a javaslat óvatos megvalósítást igényel. 2014-ben egyébként már végigsöpört a közbeszédben ez a javaslat, akkor a kormány nem tartotta aktuálisnak a kérdést.

Extra pénz?

Arról reggeli cikkünkben írtunk, hogy mit okoz a kormány jövő évi inflációs prognózisának felülvizsgálata és hogy emiatt jövő novemberben kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok.

A miniszterelnök az interjúban emellett belengette az egyszeri juttatás lehetőségét is a nyugdíjasoknak. Fontos ennek kapcsán is leszögezni, hogy a nyugdíjprémium fizetésére már a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak, sőt kötelezik a kormányt bizonyos esetben. A törvény erre vonatkozó része így szól:

Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

A héten aláírt bérmegállapodás után megjelent legújabb elemzői prognózisok értelmében pedig már nem elképzelhetetlen ez a 3,5%-os növekedési ütem 2017-ben. Az OTP elemzői a héten közzétett előrejelzésükben már 3,9%-os GDP-növekedést várnak jövőre, mivel a költségvetési lazítás jelentősen megtámogatja a növekedést.
Mindez azt jelenti, hogy ha szerencsés a csillagok állása (a várható infláció 1,6% körül alakul és a várható GDP-növekedés is 3,9% körül), akkor a 2016-ban 120 ezer forintos átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjas 2017 novemberében a visszamenőleges nyugdíjemelés-különbözet miatt 8400 forintot kap, a nyugdíjprémium keretében pedig további 8000 forinthoz jut. Vagyis összesen 16 400 forintnyi nyugdíjtöbbletet kap egy év múlva.
Ha pedig a kormány még magasabbra emeli a várható infláció mértékét és/vagy a GDP-növekedési előrejelzését még jobban javítja (ebben vannak tehát olyan elemek, amit a kormány rugalmasan kezelhet), akkor akár még magasabb egyszeri összeget is kaphatnak a nyugdíjasok.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas