Megtömik a nyugdíjasok zsebét a választások előtt
Gazdaság

Megtömik a nyugdíjasok zsebét a választások előtt

Portfolio
A miniszterelnök ismét a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt és belengetett egy egyszeri juttatást is. Megnéztük, hogy ha minden összejön, akkor egy "átlagnyugdíjas" jövő novemberben mekkora egyszeri juttatást kaphat.
Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt, két érdekes megjegyzése is volt:
  • Az új nyugdíjszámítási módszerrel kapcsolatban kijelentette: egy többéves, még előttünk álló vitáról van szó, de folytatni kell erről a szakmai vitákat.
  • A jövő évi nyugdíjemelés mértékét az eredeti 0,9%-ról 1,6%-ra emelik és még körüljárják azt a kérdést, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni.

A jelenlegi nyugdíjemelési szabályok 2011-től váltották fel a svájci indexálás (áraktól és keresetektől függő emelés) rendszerét és a kormány kihasználta az új szabályok adta kereteket. Olyannyira volt bőkezű a tényleges infláció felett a végrehajtott évenkénti nyugdíjemelésekkel, hogy a kormány hat év alatt visszahozta a rendszerbe a 13. havi nyugdíjat, és még annál is többet.

Orbán Viktor jelzése, miszerint vannak diskurzusok a jelenlegi indexálás felülvizsgálatáról arra utalhat, hogy még nem teljesen került le a napirendről a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjszámítás során. Legutóbb ezt a Magyar Nemzeti Bank szakértői vetették fel átfogó versenyképességi javaslataik között és azzal érveltek, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nem támogatja a gyermekvállalást, a rendszer inkonzisztens. Ezért olyan nyugdíjrendszerre lenne szükség, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is. Emellett indokolt lehet a felnevelt gyermek iskolázottságának (és esetleg járulékfizetésének) figyelembevétele is. Elismerik azonban, hogy a javaslat óvatos megvalósítást igényel. 2014-ben egyébként már végigsöpört a közbeszédben ez a javaslat, akkor a kormány nem tartotta aktuálisnak a kérdést.

Extra pénz?

Arról reggeli cikkünkben írtunk, hogy mit okoz a kormány jövő évi inflációs prognózisának felülvizsgálata és hogy emiatt jövő novemberben kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok.

A miniszterelnök az interjúban emellett belengette az egyszeri juttatás lehetőségét is a nyugdíjasoknak. Fontos ennek kapcsán is leszögezni, hogy a nyugdíjprémium fizetésére már a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak, sőt kötelezik a kormányt bizonyos esetben. A törvény erre vonatkozó része így szól:

Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

A héten aláírt bérmegállapodás után megjelent legújabb elemzői prognózisok értelmében pedig már nem elképzelhetetlen ez a 3,5%-os növekedési ütem 2017-ben. Az OTP elemzői a héten közzétett előrejelzésükben már 3,9%-os GDP-növekedést várnak jövőre, mivel a költségvetési lazítás jelentősen megtámogatja a növekedést.
Mindez azt jelenti, hogy ha szerencsés a csillagok állása (a várható infláció 1,6% körül alakul és a várható GDP-növekedés is 3,9% körül), akkor a 2016-ban 120 ezer forintos átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjas 2017 novemberében a visszamenőleges nyugdíjemelés-különbözet miatt 8400 forintot kap, a nyugdíjprémium keretében pedig további 8000 forinthoz jut. Vagyis összesen 16 400 forintnyi nyugdíjtöbbletet kap egy év múlva.
Ha pedig a kormány még magasabbra emeli a várható infláció mértékét és/vagy a GDP-növekedési előrejelzését még jobban javítja (ebben vannak tehát olyan elemek, amit a kormány rugalmasan kezelhet), akkor akár még magasabb egyszeri összeget is kaphatnak a nyugdíjasok.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél