Előfizetői tartalom

Egyetlen tollvonással irtják ki a világ egyik legnagyobb feketegazdaságát

Portfolio
Az indiai kormány, élén Narendra Modi miniszterelnökkel valósággal sokkolta az országot a nagy címletű rúpia bankjegyek bevonásával, de a meglepetés ereje eleve elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az intézkedés működjön. Ezt az árat meg kellett fizetni: az indiai gazdaság növekedése a negyedik negyedévben a kormány várakozása szerint 7 felettiről 5,5 százalékra lassulhat éves alapon, ez pedig az éves GDP növekedést 7 százalék alá ütheti - vélik a Commerzbank elemzői.

Mi történt?November 8-án, kedden este jelentette be az indiai miniszterelnök, hogy másnaptól az 500 és 1000 rúpiás bankjeggyel már nem lehet hivatalosan fizetni, a készpénz új bankjegyekre váltását pedig december 30-ig meg kell tenni. Ezzel az indiai vezetés egyik napról a másikra bevonta az 1,2 milliárdos ország forgalomban lévő készpénzállományának durván 86 százalékát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés