Nem csak Orbánék osztogatnak nyugdíjprémiumot
Gazdaság

Nem csak Orbánék osztogatnak nyugdíjprémiumot

Portfolio
Váratlan, 10 ezer forintnyi egyszeri nyugdíjprémiumot kapnak még idén a nyugdíjasok Orbán Viktor keddi bejelentése értelmében. Nem egyedi a magyar nyugdíjasok év végi "kényeztetése", az osztrákoknál is hasonlót láthattunk az elmúlt napokban.
Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt - jelentette be Orbán Viktor kedden. Hogy ez a két döntés mit okoz a költségvetésben, megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Amint érkezik információ, megosztjuk olvasóinkkal.

A magyar kormány nincs egyedül Európában ezzel a döntésével, épp az elmúlt napokban jelentette be az osztrák kormány, hogy egyszeri, 100 eurós juttatást kapnak a nyugdíjasok még idén a decemberi kifizetéssel együtt, a már elfogadott 0,8%-os emelésen felül. Christian Kern szociáldemokrata kancellár azzal érvelt az egyszeri kifizetés mellett, hogy ez fontos lépés a vásárlóerő fenntartása érdekében. "A döntés egyszeri kifizetést eredményez, így nem lesz hosszú távú költségvetési hatása" - magyarázta Reinhold Mitterlehner alkancellár.

Alois Stöger szociális miniszter pedig azt hangoztatta, hogy az így kézhez kapott nyugdíjpénzt el fogják költeni a nyugdíjasok, vagyis az összeg a gazdaságban maradhat. Egyébként 179 millió eurós (55,5 milliárd forintos) egyszeri kiadási tételről van szó. Kritikusok szerint azonban ez az egyszeri nyugdíjprémium populista intézkedés és nincs tekintettel a fiatalabb generációkra, valamint a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára. Ez is csak egy cukorka a vasárnapi elnökválasztás előtt.

Egy hónappal ezelőtt pedig Szerbiából érkeztek olyan hírek, hogy a kormány megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal a közszféra béremeléséről, a nyugdíjak emeléséről és az egyszeri nyugdíjjuttatásról. Ez utóbbit idén kapják meg a nyugdíjasok, 5 ezer dinár (12 500 forint) értékben.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar