Lázár bejelentette és te nem hiszed el, hogyan kapják kézhez a prémiumot a nyugdíjasok
Gazdaság

Lázár bejelentette és te nem hiszed el, hogyan kapják kézhez a prémiumot a nyugdíjasok

Portfolio
Lázár János csütörtök délután ismertette a gazdasági, valamint a stratégiai kabinet üléseinek döntését. Elmondása szerint a jövő évi magasabb nyugdíjemelés 56 milliárd forintos többletkiadást eredményez és az 1,6%-os jövő évi emelést még felülvizsgálhatják jövőre is. Azt is közölte: idén az állami földek értékesítéséből 100 milliárd forintra számít a költségvetés.

Budapest-Belgrád vasútvonal

A belső piaci biztos vizsgálja a közbeszerzési szempontok oldaláról ezt a beruházást. Ez a vizsgálat a vége felé közeledik, mert az Európai Bizottság kész megállapodni Magyarországgal az ügyben.

Ez a mai nap legfontosabb találós kérdése

Vajon négy nap alatt egy hivatalnoknak naponta hány nyugdíjast kell felkeresnie, hogy minden nyugdíjas megkapja december 24. előtt a prémiumot? Tovább a cikkhez

Nyugdíjügy újra

Nem kellett volna az egyszeri 10 ezer forintos nyugdíjkiegészítést beépíteni a nyugdíjakba? - hangzott a kérdés. Ezt is megvitattuk, de a valóság az, hogy erre az idei év teljesítménye adta a lehetőséget - mondta.

Személyesen kapják meg az Erzsébet-utalványt

A járási és kormányhivatalok munkatársai próbálják személyesen átadni decemberben a nyugdíjasoknak az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. 2,8 millió embert 35 ezer ember keres fel. Még karácsony előtt, ha kézhez kapják az utalványokat. Miért nem a postások viszik ki az utalványokat? - tették fel a kérdést a miniszternek.

Azért mert darabját 480 forintért vinné ki a postás. Monopóliumról van szó és üzleti vállalkozás

- válaszolta. Kérdésre válaszolva azt is részletezte, hogy az utalványokat december 20-21-én kapják kézhez a hivatalnokok és ezt követően kezdődhet a kézbesítés. A kézbesítést munkaszervezéssel oldják meg. Lesznek olyan ügyfélszolgálatok, amelyek nem fognak működni, de erről időben tájékoztatják az ügyfeleket - tájékoztatott. Arról is beszélt a miniszter, hogy felkészültek arra is, hogy ha személyesen nem tudják átadni az utalványt, akkor értesítést hagynak az adott nyugdíjasnál és majd a hivatalban tudja átvenni a 10 ezer forintos prémiumot. Ezek a hivatalnokok minden nap járnak helyszínekre ügyfelekhez. Vagyis a helyszíni felkeresés nem újdonság, ez alapvető elvárás, képesség. A kapacitás rendelkezésre áll. Ezek helyi szervek, ott vannak a városokban, kisvárosokban. A 35 ezer kormányhivatalnok mellett megkérhetnék a 35 ezer önkormányzati hivatalnokot is, de erre nem lesz szükség - fejtette ki egy újabb kérdésre.

Nyugdíjemelés

Arra a kérdésre, hogy ez az 1,6%-os nyugdíjemelés most a hivatalos kormányzati inflációs prognózis, vagyis a jövő évi nyugdíjemelést már nem korrigálják többet, Lázár János kifejtette:

Nincs lezárva a jövő évi nyugdíjemelés. Nem kizárt, hogy 1,6%-nál is magasabb lesz a jövő évi infláció, ezért a jövő év harmadik harmadában ismét felülvizsgálhatja a kormány az inflációs előrejelzését. Jelenleg a kormány 1,6-2% közé teszi a jövő évre várható inflációt.

Közüzemi rezsicsökkentés

Zárójelbe teheti a brüsszeli javaslat a kilátásba helyezett további rezsicsökkentéseket? - hangzott a kérdés. Ha ez egy irányelv lesz, akkor az egész energiapolitikát újra kell gondolni Magyarországon - válaszolta a kérdésre. A Bizottság döntése azonban még évekig nem léphet életbe, ezért 2017-ben és 2018-ban valószínűleg nem befolyásolja az energia árát. A kormány mindenképp megtesz mindent, hogy az rezsicsökkentésre legyen lehetőség - mondta.

Szállító repülőgép

Még decemberben dönt a kormány az A-26-osok lecseréléséről és jövőre elvégzi a beszerzést - felelte a kérdésre Lázár János, hogy mire cserélik le a katonai szálító repülőgépeket. A magyar hadsereg fejlesztése kulcsfontosságú, ennek csak egy eleme a szállítói kapacitás bővítése. A helikopter-beszerzésről is dönteni kell - mondta. A honvédségre fordított kiadásokat növelni kell a NATO-elvárásoknak megfelelően.

Jönnek a kérdések

Szépen, sorban.

Kormánydöntések

10 milliárd forintot fordít a kormány 5 PPP-program lezárására. Itt felsőoktatási intézményekről beszélt Lázár. További PPP-projektek lezárására lesz még lehetőség. Tegnap váratlanul közzétett az Európai Bizottság egy javaslatot az energia hatósági árának kivezetéséről. Ez egy támadás, alapjaiban érinti a magyar rezsicsökkentést. Felkészül a kormány arra, hogy hogyan tudja megakadályozni a kormány, hogy a Bizottság megtámadja a magyar rezsicsökkentést - értékelte.

Új településképi rendszer

2020-ban indul az új rendszer, vagyis lesz 3 év átmenet.

A gazdasági kabinet döntései

Adótörvények korrekciója zajlik. A kormány meghallgatott egy beszámolót a TAO-keretekről. A hazai mentőautók gyártásáról szóló koncepciójáról szóló jelentést elfogadta a kormány. 7 milliárd forint értékben valósulnak meg Makovecz-tervek 2018-ig, könyvtár, iskola, közösségi ház. Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-ről is meghallgatták Lázár János jelentését. Erre 11 milliárd forintot fordít az állam, ennyi szükséges a talpra állításhoz.

Más ügyek

Uniós források felhasználását megtárgyalta a kormány. 100 új sportlőteret létesít a kormány, a következő két évben. Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását is áttekintette a kormány. Jégkárelhárítási rendszert vezet be a kormány az egész országra. Földértékesítési program lezárásáról is meghallgatott egy jelentést a kormány, ebből idén 100 milliárd forintos bevétele keletkezik az államnak. A maradék 170 milliárd forint később jön be. Az elektromos autózásért az NGM a felelős és itt születnek a támogatási döntések.

KSH

A statisztikai hivatal függetlenségének jogi garanciáját alakítja ki a kormány a legújabb javaslatával.

Polgármesteri fizetések

Ötpárti egyeztetés zajlik a helyi önkormányzatokról szóló törvényről, a kistelepülések polgármestereinek fizetéséről. Azt javasolta a kormány a Belügyminisztériumnak, hogy legyen egy teljesen más polgármesteri bértábla - folytatta.

Nyudíjügyek

A kormány megtárgyalta az Idősügyi Tanácson született döntéseket is. Emlékeztetett: a bérmegállapodást követően kétszer is járt a miniszterelnök ezen a tanácsülésen. Csak versenyképes gazdasági szereplők tudnak magasabb bért fizetni. Ezért volt szükség a járulék- és adócsökkentésre - fejtette ki. A kormány úgy emeli a bért, hogy csökkenti a munkaadók járulékát, bízva abban, hogy így megjelenik a béremelés. Az Idősügyi Tanács ülésén világossá vált, hogy a bérmegállapodás miatt nagyobb lesz az infláció. A nyugdíjemelés korrekciós rendszerét meg fogjuk tartani. És ennek megfelelően van szükség a magasabb nyugdíjemelésre jövőre. A vásárlóérték megőrzése érdekében - magyarázta.

Ausztriához hasonlóan a kormány értékelte, hogy hogyan teljesített idén a gazdaság. Mivel sikeresen zárja az idei évet a költségvetés, ezért úgy gondoljuk, hogy az a méltányos és fair, ha az idősekkel való egyeztetés után, decemberben minden nyugdíjas Erzsébet-utalványban részesül, 10 ezer forint értékben - ismételte meg Orbán Viktor bejelentését Lázár János.

Ez nem a vége ennek a történetnek. 2017-ben is áttekinti a kormány a nyugdíjasok életkörülményeit.

56 milliárd forintos többletkiadást jelent az, hogy az eredeti 0,9%-os mérték helyett 1,6%-kal emelkednek 2017-ben a nyugdíjak. Ez 2,8 millió választópolgárt érint - vallotta be Lázár János nem is burkoltan, hogy a nyugdíjasok értékes választópolgárok, akik nagyobb apanázst fognak kapni.

A nyugdíjemelésről és a nyugdíjprémiumról részletesen itt és itt írtunk.

200 milliárd forint határvédelemre

150 milliárd forintos határvédelmi költségkeretet 53 milliárd forinttal emeltük meg legutóbb. Ezt ismerje el az EU a menekültválság kezelésének költségeként - hangoztatta a tárcavezető.

Két jelentés

A kormány meghallgatott két jelentést: a bevándorlásról és a külpolitikai helyzetről. Itt hosszasan beszélt az Alkotmánybíróság döntéséről, ami az ombudsman kérdéseire reagált. Itt a magyar szuverenitás és az uniós hatáskörök témájáról beszélt hosszasan. Magyarország szuverenitását nem sértheti az uniós közös hatáskörgyakorlás - emelte ki. Majd ezek után a miniszter rátért a menekültügyre. Figyelmeztetett: a Schengeni rendszeren belül nem lehetnek belső határok.

Első döntések

A kormány lezárta az új büntetőeljárási törvény előkészítését, 1998 után lehet új törvény erről - mondta a miniszter. Büntetőeljárási törvényt is felülvizsgálják. Ezt a tavaszi ülésszakon szeretné a kormány elfogadtatni, és 2018-tól szeretnék életbe léptetni. A közigazgatási perrendtartás törvényét decemberben szeretné elfogadtatni a kormány.

Ez lesz a következő hetekben

A héten két kabinetülést és egy kormányülést tartottunk - kezdte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. December 12-ig folytatja a munkáját az Országgyűlés - ismertette. Jövő hét kedden és szerdán a kormány kihelyezett ülést tart Sopronbánfalván. A 2016-os évet értékeli ki, valamint a 2017-es teendők és a Jó Állam jelentés értékelése szerepel napirenden - folytatta. December 13-án gazdasági és stratégiai kabinetülés lesz, majd december 14-én egész napos kormányülés.

Kezdődik a Kormányinfo

A szokás szerint Kovács Zoltánnal és Lázár Jánossal.

Lázár János a porondra lép

Amiről szerintünk szó lehet:

  • GDP-növekedés idén és jövőre
  • Béremelések
  • Versenyképességi javaslatok
  • Nyugdíjemelés+költségvetés
  • Állami bürokráciacsökkentés
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű