Varga: ilyen megállapodásra az elmúlt 25 évben nem volt példa
Gazdaság

Varga: ilyen megállapodásra az elmúlt 25 évben nem volt példa

Portfolio
Dinamikus növekedésre van szükség az utolsó negyedévben ahhoz, hogy teljesüljenek az idei növekedési terveink - kezdte előadását Varga Mihály a Deloitte Magyarország "Gazdasági Növekedés és Versenyképesség" című konferenciáján. A tárcavezető beszélt arról is, hogy idén az eredeti terveknél kisebb lehet a GDP-növekedés, hogy mit okoz a bérmegállapodás és mit terveznek a feketegazdaság elleni harc keretében.
Varga Mihály előadásából további részletek:

Az idei év

Ha ennyire jó az év, ünnepeljük meg együtt, egy különadón is elgondolkodhatnánk, amit a tanácsadók fizetnének

- kezdte viccesen beszédét a miniszter, persze nem is komolyan gondolta. Azt is hozzátette viccesen, hogy egykori kollégája, Pankucsi Zoltán kisimult arcát látva azt gondolja, hogy jól megy az adótanácsadóknak, miközben a minisztériumban megszakadnak. (Pankulcsi Zoltán idén szeptemberben igazolt a Deloitte-hoz igazgatói pozícióba, a korábbi helyettes államtitkári posztról.)

A miniszter messziről indította előadását, egészen 2010-ig ment vissza, amikor is szerinte Magyarország az egyik legkockázatosabb ország volt. Mostanra egyre inkább be tudunk kapcsolódni a régiós versenybe - vélekedett.

Az aktuális helyzetről szólva úgy fogalmazott, hogy még idén is teljesülhetnek a terveink, ehhez azonban egy dinamikus utolsó negyedévre van szükség - ismerte el. A földértékesítési program lezárulta 260 milliárd forintnyi bevételt generál a költségvetés számára. A gazdák ehhez 120 milliárd forintos hitelt vettek fel, a maradékot a saját forrásaiból teremtették elő a földek vásárlására - ezt példaként említette arra, hogy milyen fogyasztási szokásokat figyeltek meg. Vagyis az utolsó negyedévben is lehet jelentős fogyasztásbővülés a bérek emelkedésének köszönhetően.

A minisztériumban azzal számolunk, hogy a 2,5% alatt maradhat kicsivel az idei növekedés

- ismerte el.

Érdekesség egyébként, hogy a Figyelő mai cikke szerint a jövő évi növekedési prognózisát felfelé húzta a tárca:Az export erős, a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, az uniós források beáramlása mérsékeltebb volt, a vállalati hitelállományok elkezdtek növekedni, a munkaerőpiac látványosan javul - sorolta a tényezőket a miniszter, amelyek meghatározták az idei gazdasági növekedést. A munkaerőpiaci problémákról szólva kijelentette: nem kell aggódni, van még tartalékunk, mindenkinek munkát kell adni idehaza, ez az elsődleges cél. Emlékeztetett: most már elértük Portugália vagy Beligum foglalkoztatási szintjét, de nem ez a cél. Nekünk Csehország utolérése a cél: ott 10 millió főből 5,1 millióan dolgoznak, míg Magyarországon 4,4 millió embert foglalkoztatnak - sorolta.

A tervekről

Azt is megemlítette a tárcavezető, hogy mi vár az országra:
  • Termelékenység javítás
  • Szakképzett munkavállalók
  • Beruházások szintjének emelése
  • Kis és középvállalkozások versenyképességének erősítése.

Mit tud ehhez adni a kormány:
  • Újraiparosítási stratégia, Ipar 4.0, Irinyi Terv, Jedlik Ányos terv az emobilitás érdekében
  • Kijelöltük a leginkább versenyképes iparágakat
  • Például stratégiát készít a kormány az orvosi műszergyártás hazai erősítésére, a buszgyártási stratégia már kész.

Az elektromos töltőhálózat kiépítéséről szólva megemlítette: cél, hogy ha valaki Magyarországról Ausztriába megy síelni, útközben is fel tudja tölteni autóját. Ennek érdekében építik ki a hálózatot és hoztak létre vállalatot, valamint hirdették meg a töltőpont létesítési pályázatot az önkormányzatok számára.

A magyar kormány a Brexitben lehetőséget lát. Az EU-ból való brit kiválás új lehetőséget nyithat meg a régió feldolgozóipara számára. Néhány ázsiai ország gyártója most ugyanis azon gondolkozik, hogy hogyan tud az EU-n belül maradni - mondta.

2014-2020-as időszak

Az ide érkező 12 ezer milliárd forintnyi forrás 60%-át gazdaságfejlesztésre kívánja a kormány felhasználni. Az előző ciklusban ez az arány 16% volt - emelte ki.

A Portfolio épp a napokban mutatta be, hogy ennek a vállalásnak a teljesítésével nem áll túl jól a kormány:Nem az a cél, hogy kihelyezzük, hanem az a cél, hogy jól helyezzük ki a forrásokat - húzta alá a miniszter. Emellett a nagy vállalatok számára külön támogatást nyújt a kormány. Ez a program sikeres, ezért a tavalyi keret után idén 5-ször annyi forrást költünk. Tavaly 14 cég kapott ilyen beruházástámogató forrást. Ennek keretében mintegy 9 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és 500 új munkahely jött létre - sorolta.

Bérmegállapodás

Most lehetőségünk van távolabbra tekinteni, ezért tervez a kormány 2022-ig - kezdte Varga Mihály ezt a fejezetet.

Elmondása szerint érdekes és izgalmas tárgyalások zajlottak, és végül sikerült mindenkivel megállapodni. Ilyenre az elmúlt 25 évben nem volt példa.

Az alacsony bérekre alapozott versenyképességet kezdi el megváltoztatni, míg a munkaadói oldalon új, versenyképességi intézkedések lépnek életbe - mondta, majd felsorolta a megállapodás tartalmát. Erről itt írtunk:Elemzésünk a témában pedig:Az adóék ugyanolyan szintű lesz Magyarországon, mint Csehországon hosszú távú bérmegállapodás végére - jegyezte meg.

A feketegazdaság elleni harc

  • Online kasszák rendszerének bővítése. Jelenleg 220 ezer kassza van üzemben
  • EKÁER
  • NAV kockázatelemzése, célzottabb ellenőrzés

Ha mindenki befizeti az adót, akkor mindenkinek kevesebbet kell fizetni. A mostani adócsökkentésekre is emiatt van lehetőség

- húzta alá.

Azt is megemlítette, majd az újságírók kérdésére kifejtette: jövőre csökkenhet a pénzügyi tranzakciós illeték azoknál a pénzintézeteknél, amelyek teljesítik az elvárt hitelállomány-bővítést.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
imf_kristalinageorgeieva