Előfizetői tartalom

Mérföldkőhöz érkezett Európa - dolce vita vagy piaci pánik?

Portfolio
Vasárnap szavazóurnákhoz járul Olaszország, hogy a Matteo Renzi miniszterelnök által beterjesztett alkotmánymódosításról, közvetve pedig talán az egész euróövezet jövőjéről döntsön. A tét óriási, aggódnak is miatta a befektetők: az olasz csődkockázat a Brexit-referendum óta nem látott szinteken van, az állampapír-piaci hozamok pedig novemberben jelentősen emelkedtek. Vannak azonban olyan elemzők is, akik nyugtatnak, szerintük ugyanis a piac már részben beárazta a rosszabb forgatókönyvet (a nemek győzelmét), ezért akkor várható nagyobb reakció, ha meglepetésre mégis átmegy Renzi alkotmánymódosítása.

A november 8-i amerikai elnökválasztás után ismét Európára szegeződött a befektetők figyelme. Egyrészt december 4-én (most vasárnap) megismételt elnökválasztást tartanak Ausztriában, ahol a sokak által szélsőjobboldali jelöltnek tartott Norbert Hofernek reális esélye van a győzelemre, ami akár egy EU-tagságról szóló népszavazás kiírásához is vezethetne a jövőben....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái