A Mikulás hozza a GDP-t
Gazdaság

A Mikulás hozza a GDP-t

Portfolio
Magyarországon megjelenik a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP-adat, amelyből megtudjuk, pontosan minek tudható be a vártnál némileg gyengébb gazdasági teljesítmény. Emellett itthon a novemberi infláció is napvilágot lát, az MNB pedig jegyzőkönyvet tesz közzé. A nemzetközi színtéren egyértelműen az Európai Központi Bank kamatdöntése kerülhet a fókuszba a héten, de a vasárnap tartott olasz népszavazás eredménye is megrángathatja a piacokat.
A november közepén közölt nyers magyar GDP-adat szerint 2 százalékkal bővült a gazdaság a harmadik negyedévben. Ez alacsonyabb volt a 2,1 százalékos elemzői várakozásnál, és jelentős lassulást jelent a második negyedév 2,8 százalékos növekedéséhez képest. Kedden kiderül, hogy mi okozta a vártnál lassabb bővülést. Valószínűleg elsősorban az ipar gyengélkedésével magyarázható.

Jön az Európai Központi Bank idei utolsó kamatdöntése, ahol a várakozások szerint bejelenti a jelenleg futó, eredetileg 2017 március végén véget érő mennyiségi lazítási program (QE) hat hónappal való meghosszabbítását. Az eszközvásárlási program keretösszegén várhatóan nem módosítanak. Mario Draghi múlt héten arról beszélt, a monetáris politikai eszköztár több eleme is asztalra kerül majd a héten. Úgy vélte, az ultralaza monetáris politika időt adott a kormányoknak a reformok végrehajtására, ugyanakkor ezeket a folyamatokat fel kell gyorsítani.

Amerikában a Fed jövő héten ülésezik, és a piac 90 százalék feletti valószínűséget ad annak, hogy meglépi a kamatemelést. Az EKB elnyújtott lazításának és a Fed szigorításának hatására a dollár várhatóan tovább erősödik majd az euróval szemben, folytatva az amerikai elnökválasztás után megkezdett raliját.

Nagy-Britanniában a Legfelsőbb Bíróság hétfőtől csütörtökig tartja a meghallgatásokat a brit kormány fellebbezése ügyében, melyben Theresa May a Felsőbíróság azon döntését támadta meg, amely kimondta: a parlament jóváhagyása szükséges Brexithez. A döntés január elejére várható.

A Mikulás hozza a GDP-t
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty