A Mikulás hozza a GDP-t
Gazdaság

A Mikulás hozza a GDP-t

Portfolio
Magyarországon megjelenik a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP-adat, amelyből megtudjuk, pontosan minek tudható be a vártnál némileg gyengébb gazdasági teljesítmény. Emellett itthon a novemberi infláció is napvilágot lát, az MNB pedig jegyzőkönyvet tesz közzé. A nemzetközi színtéren egyértelműen az Európai Központi Bank kamatdöntése kerülhet a fókuszba a héten, de a vasárnap tartott olasz népszavazás eredménye is megrángathatja a piacokat.
A november közepén közölt nyers magyar GDP-adat szerint 2 százalékkal bővült a gazdaság a harmadik negyedévben. Ez alacsonyabb volt a 2,1 százalékos elemzői várakozásnál, és jelentős lassulást jelent a második negyedév 2,8 százalékos növekedéséhez képest. Kedden kiderül, hogy mi okozta a vártnál lassabb bővülést. Valószínűleg elsősorban az ipar gyengélkedésével magyarázható.

Jön az Európai Központi Bank idei utolsó kamatdöntése, ahol a várakozások szerint bejelenti a jelenleg futó, eredetileg 2017 március végén véget érő mennyiségi lazítási program (QE) hat hónappal való meghosszabbítását. Az eszközvásárlási program keretösszegén várhatóan nem módosítanak. Mario Draghi múlt héten arról beszélt, a monetáris politikai eszköztár több eleme is asztalra kerül majd a héten. Úgy vélte, az ultralaza monetáris politika időt adott a kormányoknak a reformok végrehajtására, ugyanakkor ezeket a folyamatokat fel kell gyorsítani.

Amerikában a Fed jövő héten ülésezik, és a piac 90 százalék feletti valószínűséget ad annak, hogy meglépi a kamatemelést. Az EKB elnyújtott lazításának és a Fed szigorításának hatására a dollár várhatóan tovább erősödik majd az euróval szemben, folytatva az amerikai elnökválasztás után megkezdett raliját.

Nagy-Britanniában a Legfelsőbb Bíróság hétfőtől csütörtökig tartja a meghallgatásokat a brit kormány fellebbezése ügyében, melyben Theresa May a Felsőbíróság azon döntését támadta meg, amely kimondta: a parlament jóváhagyása szükséges Brexithez. A döntés január elejére várható.

A Mikulás hozza a GDP-t
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kobe bryant