150 milliárd forintot présel vissza az MNB a bankközi piacba
Gazdaság

150 milliárd forintot présel vissza az MNB a bankközi piacba

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on hagyta irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris tanács a mai ülésén nem nyúlt az egynapos hitel- és betéti kamat által meghatározott kamatfolyosóhoz sem.

Fontosabb részletek
  • A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on hagyta irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank
  • A monetáris tanács a mai ülésén nem nyúlt az egynapos hitel- és betéti kamat által meghatározott kamatfolyosóhoz sem
  • A jegybank 2017 márciusáig 750 milliárd forintig süllyeszti a három hónapos betét állományát
  • A kamatdöntés indoklása továbbra is a tartósan laza monetáris politikát hangsúlyozza

Egészen konzervatív növekedést jelzett előre a jegybank 2017-re

Az idénre továbbra is 2,8%-os növekedést vár a jegybank, a következő két évben pedig 3,6-3,7%-os lehet a GDP-növekedés. Az idei prognózis szinte matematikai képtelenséggel felérő optimizmust sugároz, a 2017-2018-as növekedési várakozás viszont egyáltalán nem nevezhető elszálltnak. Tovább a cikkhez

Szigorításról szó sem esik

Bár az elmúlt hetekben - elsősorban a bérmegállopodás miatt - a szakértői vélemények szerint növekedtek az inflációs kockázatok, a jegybank a mai közleményének utolsó szakaszában nem tér ki erre a lehetőségre. A jövőbeli kamatokról szóló rész szerint

amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Eszerint tehát a jegybank továbbra is úgy gondolja, hogy elsősorban a monetáris lazítás irányába mutató folyamatok erősek a gazdaságban. Egyébként pedig az irányadó kamat marad a helyén, sokáig:

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

150 milliárdot vág a a 3 hónapos betéti állományból az MNB

A Monetáris Tanács decemberi ülésén 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. első negyedév végén fennálló állományát. Az év végére tervezett állomány 900 milliárd forint, vagyis ehhez képest 150 milliárd forint a kiszorítás mértéke - elvileg ennyivel bővül a bankrendszer forintlikviditása. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, az elmúlt hónapok tapasztalataiból világosan látszik, hogy a jegybanknak vannak további hatékony eszközei a likviditás szabályozására, amelyekkel gyorsabban is be tud avatkozni a bankközi piacbva, amennyiben a rövid lejáratú kamatok nem a szándékai szerint alakulnak. A jegybank a közleményében azt írja, hogy a Monetáris Tanács várakozása szerint az eddigi, fokozatos lépések sorába illeszkedő döntés további minimum 100-200 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből. A Monetáris Tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt lazító hatást. A Monetáris Tanács a korlát mértékéről negyedévente határoz, legközelebb 2017 márciusában dönt a 2017. második negyedév végi szintről.

Nem hozta lázba a forintot az MNB kamatdöntése

Az MNB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatokon, így a forint árfolyama sem nagyon reagált a döntésre: az euróval szembeni jegyzések továbbra is 311 körül mozognak. Tovább a cikkhez

Döntöttek Matolcsyék a kamatokról

A jegybanknak nem volt oka rá, hogy szakítson azzal az elköteleződéssel, miszerint az irányadó rátát hosszabb kívánja 0,9%-on tartani. Mivel egy hónapja a kamatfolyó felső szélét az irányadó ráta szintjére mérsékelte a tanács, ezért most már nemigen volt érdemi mozgástere, hogy tovább alakítsa az egynapos konstrukciókat.Döntöttek Matolcsyék a kamatokról

15 órakor több érdekes kérdésre is választ kaphatunk.

  • A tanács ma közli a döntését arról, hogy milyen szintre kívánja 2017 első negyedévének végére csökkenteni a 3 hónapos betét elhelyezési lehetőségét.
  • A jegybank közzéteszi a teljes egészében csütörtökön megjelenő jelentésének két előrejelzését, a GDP-növekedésre illetve az inflációra vonatkozóan. Az idei irreális előrejelzését csökkentenie kellene (de lehet, hogy most sem fogja), a jövő évit viszont bátran megemelheti.
  • A monetáris tanács közleményének utolsó szakasza a jövőbeli kamatkilátásokat illetően lehet érdekes, de a közlemény is tartalmazhat friss elemeket az inflációs jelentés megállapításai alapján.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm