Előfizetői tartalom

Rázós volt 2016, de újabb viharfelhők várnak a térségünkre is

Portfolio
A nyersanyagárak esésének vége fellélegzést jelent számos feltörekvő piaci gazdaság számára, de közben az emelkedő amerikai kamatkörnyezet, a folytatódó kínai lassulás és a geopolitikai, külkereskedelmi kockázatok ellenszelet jelentenek 2017-ben - ez az a nagy kép, amely leginkább alakítja majd jövőre a mi országcsoportunk makrogazdasági kereteit. Jó hír, hogy mindezzel együtt a gazdasági növekedés élénkülése várható főként a mi szűkebb térségünkben, igaz közben az infláció is felpöröghet. Az is kedvező, hogy viszonylag alacsony a térségünk közvetlen amerikai és kínai exportkitettsége és Törökországot, illetve Dél-Afrikát leszámítva nem mondható sérülékenynek a mi országcsoportunk pénzügyi értelemben.

Ez a nagy kép a feltörekvő országok számára 2017-enA JPMorgan december közepi átfogó anyagában az alábbiakat vázolta a feltörekvő piacokra: A feltörekvő európai és afrikai piacok (EMEA) átlagos GDP-növekedése a 2016-os 1,4%-ról 1,9%-ra gyorsulhat, főként amiatt, hogy Oroszország kétévi recesszió után jövőre már végre nőni fog 1,1%-kal és a brazilok is kijönnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés