Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot
Gazdaság

Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot

Portfolio
A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Ilyenre az 1998 óta elérhető idősor szerint nem volt még példa, azaz az összes aranytartalékát eladta az MNB. A piaci árfolyamok alapján ez nem volt túl jó időzítésű, mivel 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam.


Frissítés: írásunkra reagált a jegybank. Az MNB elmondta, hogy nem eladta, hanem egy swap-ügyletbe vonta be az aranytartalékot.
A ma közzétett december végi adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ami szeptember vége óta (amikor 23,661 milliárd eurón álltak, ami 7 éves mélypontot jelentett) a legalacsonyabb. A tartalékok összetevőit vizsgálva szembetűnő, hogy a monetáris aranytartalékok a november végi 110 millió euróról nullára estek. Az idősort sajnos csak 1998-ig tudjuk elérni az MNB oldalán, és ilyenre (az aranytartalékok nullára csökkentésére) az elmúlt közel két évtized alatt nem volt példa.

Az aranynál nagyobb mértékű tartalékcsökkentő hatású volt a devizatartalékok 508 millió eurós apadása 23,978 milliárd euróra és ezzel párhuzamosan az egyéb tartalékeszközök is 147 millió euróval estek.

Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot
A tartalékesés háttere

2016 egészét tekintve egyébként 5,938 milliárd euróval estek a nemzetközi tartalékok. A legnagyobb mértékben márciusban láttuk ezt 4,164 milliárd euróval, de egymilliárd euróval nagyobb összeggel apadt a tartalékállomány áprilisban (1,118 milliárd euró) és októberben (1,340 milliárd euró) is.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, mint a lakossági devizahitelek forintosítása és az államadósság belső finanszírozása, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak. 2016 harmadik negyedévének (szeptember) végén az éven belüli lejáratú külső adósság 18,4 milliárd euró volt. Guidotti-mutató alapján a devizatartalék szeptemberi végi 23,7 milliárd eurós értéke jelentősen, 5,3 milliárddal (28,8 százalékkal) meghaladta a rövid külső adósság összegét - emeli ki az MTI az összefoglalójában.

Amennyiben külön vizsgáljuk az aranytartalékok alakulását a tartalékokon belül, az alábbi grafikont kapjuk:

Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot
Az arany decemberben 10 havi mélypontra esett 1125 dollár körül, a hónap során pedig az árfolyam 1125-1170 dollár között mozgott, azaz az aranytartalékok utolsó részétől való megszabadulás nem túl magas árfolyamon történt meg. Az aranytartalékoktól több alkalommal nagyobb tételekben 1998 előtt szabadult meg az MNB. A tartalékokon belüli aranyeladás, illetve a pozíció csökkentése nem üt el érdemben a nemzetközi trendektől, igaz vannak olyan országok, amelyek éppen nagy aranyfelhalmozók az elmúlt években (pl. Kína).

Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot
Frissítés: A jegybank reagált a cikkünkre:

"A Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg."

Hogy ez pontosan mit jelenthet, arról a frissebb cikkünkben írunk:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél