Nem eladta, hanem máshova dugta az MNB az aranytartalékot
Gazdaság

Nem eladta, hanem máshova dugta az MNB az aranytartalékot

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank "nem adta el az aranytartalékot", hanem a derivatív ügyleten keresztüli befektetés miatt egy másik soron bukkant fel a friss jegybankmérlegben az aranytartalék - derült ki az MNB sajtóosztályának a Portfolio kérdésére küldött válaszából. A téma előzménye:
Amint arra elsőként hívtuk fel a figyelmet, novemberről decemberre 110 millió euróval nullára estek az MNB aranytartalékai, azaz eladták az összes, még meglévő aranyat. Kicsit tovább boncolva a témát, az MNB oldalán elérhető a november végi részletes aranytartalék bontás is, amely szerint már akkor sem volt tömbarany, hanem "nem allokált aranyszámlák"-on volt a 110 millió eurónyi tartalék és ezek szerint ez esett nullára december végére.

Nem eladta, hanem máshova dugta az MNB az aranytartalékot
A cikkel kapcsolatban kommentárt kértünk az MNB-től és erre az alábbi választ küldte a sajtóosztály:

A cikk állításával szemben a Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot. A cikkben hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg. Az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.

A fentiekből arra következtetünk, hogy az MNB swapügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért cserébe devizát kapott és ez a devizakövetelések soron szerepel (23,978 milliárd euró). Mivel még nem tisztult teljesen a kép, ezért további kérdéseket küldtünk a sajtóosztálynak:

"1. pontosan mi az a változás, amitől most más soron kell nyilvántartani az aranytartalékot?
- a fizikai arany helyett aranyra szóló (értékpapírosított vagy más típusú) követelése lett?
- eddigi aranyra szóló követelés helyett más típusú követelés lett?
- egyéb magyarázat.

2. az aranytartalék (fizikai vagy egyéb) szintje miként változott az elmúlt hónapokban?"

A fentiekre az MNB a Portfolio-nak megerősítette, hogy valóban egy swapügylet keretében került ki az aranytartalék sorról a 110 millió eurónyi tétel, ami vissza is fog oda kerülni. A további kérdésekre a devizatartalék kezelés diszkrét jellege miatt a jegybanknak nem áll módjában válaszolni.Eszerint tehát a jegybanknak nem tűnt el az aranyban való kitettsége ("nem adta el az aranytartalékot"), hanem bizonyos pénzügyi műveletek miatt a követelés jellege átalakult és emiatt a nemzetközi tartalékok egy másik (nem ismert) sorára került át.

A swap ügylet egy olyan összetett pénzügyi tranzakció, amelyben egy spot (azonnali) és egy forward (határidős) megállapodás történik. Vagyis szigorú értelemben az MNB valóban eladhatta a szóban forgó aranytartalékot, de valójában határidőre vissza is vette (legalábbis ez a legvalószínűbb értelmezés).

Egyébként a mostani kavarodás az aranytartalék kapcsán azt is tudatosíthatja mindenkiben, hogy egyrészt az MNB nemzetközi tartalékának csak rendkívül kis részét tartja aranyban (ami egyáltalán nem különleges helyzet), másrészt azt is, hogy az arany eddig sem fizikai (tömb) formában állt az MNB birtokában.
Arról, hogy mennyire kevés volt eddig is az aranytartalékok aránya a nemzetközi tartalékokon belül, alábbi cikkünkben írtunk:Frissítés: Az MNB még egy pontosító kiegészítést tett. A feltételezésünk ez alapján helytálló, így a közleményben igazából új információ már a korábbiakhoz képest nincs:

"A változás következtében a korábbi betéti jellegű aranyra szóló követelés helyett az MNB arany-deviza swap ügylet keretében fekteti be az aranytartalékot, azaz derivatív jellegű aranyra szóló követelése jelenik meg. A derivatív ügyletek statisztikai elszámolásának megfelelően ezen tartalékelem átmenetileg a jegybankmérleg más során jelenik meg, ugyanakkor az aranytartalék szintjét ez nem befolyásolja, csak a követelés jellegét.

A konkrét ügyletek részletei, illetve a deviza- és aranytartalékra vonatkozó befektetési stratégia részletei nem nyilvánosak.

Mindezek nyomán minden alapot nélkülöz az a híresztelés, hogy az MNB eladta volna az összes aranytartalékot."

Frissítés II.: Az MNB kicsivel később még tovább pontosította magyarázatát:

"A legfrissebb tartalékadatok jelentésének időpontjában a korábbi betéti jellegű aranyra szóló követelés helyett az MNB azonos kockázat mellett, magasabb hozamú arany-deviza swap ügylet alkalmazásával fektette be az aranytartalékot, azaz derivatív jellegű aranyra szóló követelése jelenik meg. A derivatív ügyletek statisztikai elszámolásának megfelelően ezen tartalékelem átmenetileg a jegybankmérleg más során jelenik meg, ugyanakkor az aranytartalék szintjét ez nem befolyásolja, csak a követelés jellegét."
Frankfurti tőzsde
Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
gyar
deloitte logo
Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
gyar