Gazdaság

Villamosvezetőkből is hiány van Magyarországon

Portfolio
Az autóbuszsofőrökhöz hasonlóan villamosvezetőkből is hiány van Magyarországon. Havonta két-három villamosvezető munkaviszonya szűnik meg nyugdíjazás, illetve egyéb okok miatt a BKV-nál, ahol jelenleg 880 főt alkalmaznak ilyen munkakörben - tudta meg a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-től a Világgazdaság.
Mivel a villamosvezetés speciális felkészülést igényel, ezért a cég maga képezi ki az utánpótlást. Jelenleg is toboroznak tanulókat, és mint állítják, a munkakör iránt megfelelő az érdeklődés.

Bár az előírt követelmények alapján a potenciális merítési lehetőség szinte korlátlan, hiszen nyolc általánossal is be lehet ülni a Combino vezetőülésébe, de ehhez előbb a fizikai képességeket ellenőrző alkalmassági vizsgálaton is át kell menni, majd a képzésen is meg kell felelni.

Ennek az ideje nagyjából hat-hét hónap, a költségeket pedig a társaság fedezi. Azt nem árulta el a BKV, hogy mennyit keresnek a villamosvezetők, csak annyit mondtak, hogy a képzést követően az elérhető jövedelem nagysága a többi járművezetői munkakörben foglalkoztatottak jövedelméhez hasonló.

Piaci információk szerint a BKV-nál a villamosvezetők átlagos havi jövedelme - túlóra, korpótlék és egyéb juttatások nélkül - bruttó 240 ezer forint, ami nettó 160 ezer, tehát a végzett villamosvezetők is ehhez hasonló fizetéssel kalkulálhatnak. Azzal viszont számolhatnak a tanfolyamon részt vevők, hogy a vizsga után álláshoz jutnak. A BKV ugyanis tanulmányi szerződést köt velük, melyben a jelentkezők vállalják, hogy legalább két évet ebben a munkakörben dolgoznak.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
mav ev vegi juttatas