Brutális béremelkedés zajlik az Obi-nál
Gazdaság

Brutális béremelkedés zajlik az Obi-nál

Portfolio
2017-ben 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése, ami azt is jelenti, hogy a bérfejlesztés a barkácslánc minden dolgozója esetében leköveti a garantált bérminimum növelésének kötelező mértékét. Két éves távlatában az Obi mintegy 44 százalékkal emelte az alkalmazotti fizetéseket, ezzel a hazai kiskereskedelmi láncok közül rekordernek számít - írja a Napi.hu.
A tavalyi sztrájkbizottság-alakítás után idén már gördülékenyen zajlottak le a bértárgyalások az Obival: a megállapodás értelmében a barkácslánc mintegy 1700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik idén a fizetését. Ezzel a menedzsment elkerülte, hogy összetorlódjanak a bérek a garantált bérminimum-emelés következményeként.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felülmúlja a szakmunkás bérminimumot (idén bruttó 161 250 forint) az Obinál, míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek az üzletekben.

A szakszervezeti vezető szerint a hazai kiskereskedelmen belül kiugró mértékűnek számító bérfejlesztés az Obi-alkalmazottak szervezettségének köszönhető: a dolgozók itt jelentősebb erőt tudtak felmutatni, mint például egyes magyar tulajdonú üzletláncoknál.

Az Obi-nál hét évig volt bérbefagyasztás, ezek után a 2016 eleji 4%-os béremelés nem oldotta a feszültséget. Az év során lezajlott 15%-os további béremelést már a munkaerőhiány és a javuló konjunktúra is alátámaszthatta, míg az idei emelést főként a bérminimumok emeléséhez való alkalmazkodás hozta el. Így már 44%-os emelkedésről beszélhetünk bő egy év alatt.

A kereskedelmi szektorban várhatóan sokkal magasabb lesz a béremelkedés, mivel a bérminimumok emelése itt nagyon effektív. A bérmegállapodás értelmében amennyiben az első kilenc hónapban a béremelkedés eléri 11%-ot a versenyszektorban, további 0,5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék.

Brutális béremelkedés zajlik az Obi-nál
OBI áruház Békéscsabán.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus