A Te fizetésed emelkedett? Írd meg nekünk!
Gazdaság

A Te fizetésed emelkedett? Írd meg nekünk!

A 15, illetve 25 százalékos idei kötelező minimálbér-emelések, az ebből következő bértorlódás és a folyamatosan fokozódó munkaerőhiány idén a legtöbb munkaadót látványos béremelésekre kényszeríti, így az átlagbér eddig nem látott mértékben lódulhat meg. A fizetések gyors emelkedésének pedig több következménye is lehet, akár jelentősen drágulhat is az élet Magyarországon. A saját munkahelyeden, iparágadban is érzékeled, hogy korábban nem jellemző ütemben emelik a fizetéseket? Írd meg nekünk!
A minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett januártól. A minimálbér esetében ez a mérték az elmúlt négy év átlagos éves béremelési ütemének három-négyszeresét, a garantált bérminimum esetében az ötszörösét jelenti.

Januárban megkezdődött a munkáltatói járulékcsökkentés is, a szociális hozzájárulási adó kulcsa első körben 27 százalékról 22 százalékpontra mérséklődött, azonban a vállalkozások döntő többségénél ez a könnyítés csak a töredékét fedezi az idei béremeléseknek.

A fizetésemelések nagyobb hányadát a cégeknek kell kigazdálkodniuk.

Ez a probléma jellemzően a kisvállalkozásoknál, illetve egyes szektorokban, például a kereskedelemben jelentkezik majd erősen, ott, ahol többségében alacsony jövedelemszinteken foglalkoztatnak.

Ráadásul nem csak az alacsony jövedelemkategóriákban lesznek kénytelenek bért emelni ezek a munkaadók, ha meg akarják tartani az alkalmazottaikat, hanem a minimálbért követő bérszinteken is, különben a bérek összecsúsznak, ami feszültségekhez vezet a cégen belül.

Vagyis a kötelező minimálbér-emelés nem csak a minimálbéreseket érinti majd.

A vállalkozások bérköltsége így jelentősen emelkedhet, amit valószínűleg bizonyos fokig kénytelenek lesznek áthárítani a fogyasztókra, és árat emelhetnek. Egy hirtelen nagy béremelés tehát a fogyasztói árakba is könnyen begyűrűzhet, ami pedig a fizetésünk értékét is rontja.

A béremelkedés és a járulékcsökkentés 2018-ban is folytatódni fog a novemberi országos bérmegállapodásban foglaltak szerint. A járulékcsökkentés jövő évi mértékét a kormány az idei béremelések alakulásához kötötte: ha az első kilenc hónapban a versenyszférában legalább 11 százalékkal nőnek a bruttó fizetések, akkor 2,5 százalékponttal csökkenhet a munkaadói járulék. Ha nem éri el ezt a szintet, akkor csak 2 százalékpontot vágnak a szochón, így annak kulcsa csak 20 százalékra mérséklődik.

A Te fizetésed emelkedett? Írd meg nekünk!
Bár az idei kötelező minimálbér, illetve bérminimum emelés ennél a 11 százaléknál magasabb, ez nem jelenti azt, hogy az átlagbér növekedése eléri a 11 százalékot, hiszen a keresetek domináns részét a kötelező béremelések nem értinik közvetlenül.

Ahhoz tehát, hogy a 11 százalék összejöjjön, a minimálbér feletti bérszinteken is szép emelésekre lesz szükség.

A Magyar Nemzeti Bank decemberben 8,5 százalékos bruttó béremelkedést vetített előre 2017-re, vagyis a jegybank elemzői szerint nem teljesül ez az amúgy igen magas feltétel.

Írd meg nekünk, ha béremelésről hallottál!

Amennyiben saját munkahelyedről vagy környezetedből van információd arról, hogy mekkora béremelést hajtottak, illetve fognak végrehajtani a munkaadók idén, és ezt szívesen megosztod velünk, küldd el nekünk a portfolio@portfolio.hu-ra Béremelés2017 tárggyal. Természetesen teljesen anonim módon gondoltuk, konkrét cégnevekre nem vagyunk kíváncsiak, elég ha a szektort, a cég tevékenységét és méretét elárulod.

A vállalkozások, akikről tudjuk, hogy idén emelnek:
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock