Gazdaság

Döntöttek Draghiék: nincs meghátrálás, ragaszkodnak az eredeti tervhez

Portfolio
Márciusig 80 milliárd eurós, áprilistól decemberig pedig 60 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódik az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja, vagyis a vártnál magasabb inflációs adatok ellenére tartják magukat a tavaly decemberi tervhez a döntéshozók. Emellett természetesen az irányadó kamatszinteken nem változtattak: az alapkamat továbbra is 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.

Technikai részletek a betéti kamatszint alatti hozamú értékpapírok vásárlásával kapcsolatban

A tavaly decemberi kamatdöntő ülésen az EKB döntéshozói eltörölték a betéti kamatpadlóra vonatkozó megszorítást, vagyis idén januártól kezdve a mindenkori jegybanki betéti kamatszint (jelenleg -0,4%) alatt is vásárolhat értékpapírokat a jegybank. Most két részlet is kiderült ezzel kapcsolatban: A betéti kamatpadló eltörlése csakis az állampapírokra vonatkozik, a vállalati kötvényekre, illetve az eszközfedezetű értékpapírokra nem. Az állampapírok esetében az EKB törekedni fog, hogy a betéti kamat felett vásároljon, csak szükség esetén kerülhet sor a korlátozás feloldására.

Vége a sajtótájékoztatónak

Nem aggódik az EKB a tagországok inflációs folyamataiban tapasztalt eltérések miatt

Nem jelent kockázatot az, hogy míg egyes euróövezeti országokban (Németország, Észtország) már a 2%-ot közelíti, vagy már el is érte az éves árszínvonal-emelkedési ütem, miközben más országokban továbbra is jelentősen elmarad a 2%-os céltól. Draghi álláspontja szerint az elkövetkező években folyamatosan szűkülhet majd ez a rés a tagállamok között.

A defláció kockázata gyakorlatilag eltűnt

Felméréseken alapuló, piaci várakozásokra vonatkozó adatokat idézve Draghi felhívta a figyelmet, hogy bár a rövid távú inflációs várakozások emelkedtek az elmúlt hónapokban, a hosszabb távú várakozásokban egyelőre nem érezhető ugyanez a hatás. Épp ezért, bár a rövid távú deflációs kockázatok gyakorlatilag eltűntek, hosszabb távon még mindig bizonytalan az infláció visszatérése az EKB céljához, ezért továbbra is szükség van a laza monetáris politikára.

A nominálbérek emelkedési üteme továbbra sem kielégítő

Draghi kihangsúlyozta, hogy a decemberben meglepetést okozó inflációs adat az olajárak emelkedésének következménye volt, az inflációs nyomás továbbra is gyenge, amire bizonyíték a nominális bérek alacsony növekedési üteme.

Nincs árfolyamcél

A jegybankelnök nem kívánta kommentálni azokat a spekulációkat, miszerint Donald Trump miatt valamiféle globális devizaháború törhet ki.

Nem került szóba a tapering

Újságírói kérdésre válaszolva Draghi elmondta, hogy a döntéshozók egyelőre nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy mi történne az eszközvásárlási program havi keretösszegével abban az esetben, ha a várakozásokat jelentősen meghaladó inflációt és növekedést hozna az idei év.

Jöhetnek az újságírói kérdések

Az inflációról

Az Európai Központi Bank eltekint az inflációt befolyásoló, átmeneti tényezőktől és csak a trendre igyekszik fókuszálni. Draghi szerint egyelőre "nem meggyőző" az inflációban látott gyorsulás, ezért több bizonyítékra van szükségük, hogy az eurózónás inflációs trend tartósan közeledni fog a célértékhez. Az elkövetkező hónapokban a tavaly decemberben tapasztaltnál visszafogottabb lehet az infláció növekedése.

A globális kilátások is javultak

Az erősebb eurózónás gazdasági teljesítmény nagyrészt a kedvezőbb globális folyamatoknak volt köszönhető, ettől függetlenül a jövőbeli kockázatok továbbra is a negatív irányba mutatnak.

A korábban vártnál gyorsabb lehetett a tavalyi utolsó negyedéves GDP-növekedés

Draghi szerint az előzetes várakozásokat meghaladó ütemben bővülhetett az euróövezet GDP-je 2016 utolsó negyedévében, ez a folyamat pedig idén tovább folytatódhat.

Újabb részleteket tudhatunk meg a decemberi technikai módosításokkal kapcsolatban

A sajtótájékoztató után, 15:30-kor közzétesznek egy dokumentumot, amiben részletezik, hogy az EKB miként vásárol majd állampapírokat a jegybanki betéti kamatszint alatt.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Draghi felolvassa a mai döntés jegyzőkönyvét

Döntöttek Draghiék: nincs meghátrálás, ragaszkodnak az eredeti tervhez

A várakozásokkal összhangban az Európai Központi Bank döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó kamatszinteken. Az alapkamat változatlanul 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.Döntöttek Draghiék: nincs meghátrálás, ragaszkodnak az eredeti tervhez

Az EKB eszközvásárlási programjának paramétereiben sem történt változtatás a decemberi állapotokhoz képest, vagyis

  • a program 2017 márciusáig havi 80 milliárdos,
  • ezt követően 2017 decemberéig 60 milliárdos keretösszeggel fut majd,
  • szükség esetén azonban - amennyiben az inflációs és gazdasági folyamatok kedvezőtlen irányba fordulnak - a program 2017 decemberi határidejét kiterjeszthetik, illetve a havi keretösszeget is növelhetik.
A központi bank közleménye a decemberihez hasonlóan most is kiemeli, hogy ez a 80 (illetve később 60) milliárdos havi keret nettó vásárlást jelent, vagyis ebbe nem számít bele az EKB által birtokolt, lejáró értékapírokból származó pénzmennyiség visszaforgatása.

Bár a mai döntés nem okozott meglepetést, a várakozásokat felülmúló tavaly decemberi eurózónás infláció miatt megjelentek olyan vélemények, melyek szerint az EKB-nak a decemberi terveknél korábban el kell kezdenie az eszközvásárlási program leépítését. 14.30-kor kezdődik Mario Draghi sajtótájékoztatója, akkor kiderül, hogy a jegybankelnök kívánja-e cáfolni ezeket a spekulációkat.

GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mcdonald's