Orbán: Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről
Gazdaság

Orbán: Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről

Portfolio
Az évtizedek óta fennálló, egy hatalmi központú világnak vége, Kína előretörésével egy több erőközpontú berendezkedésre kell felkészülni - mondta el Orbán Viktor az MNB Lámfalussy Konferenciáján tartott beszédében A hatalmi átrendeződés azonban nem veszélyt jelent, hanem inkább lehetőséget, így nem kell félni tőle. A paradigmaváltás elkerülhetetlen velejárója, hogy újra előtérbe kerülnek a nemzetállamok, az EU-s centralizációs törekvéseket pedig át kell gondolni. Csak az új gondolkodásmód az, ami segíthet túllendülni az Európai Uniónak az őt jelenleg sújtó négy súlyos válságon. Orbán MNB-vel kapcsolatos kijelentése külön cikkünkben olvasható:
Kína felemelkedése egy pszichológiai problémára hívja fel a figyelmünket Európában. Ahelyett, hogy tanulnánk, megmagyarázzuk, hogy miért nincs az, ami Kínában. Magyarország azok közé tartozik, akik felismerik, hogy egy globális paradigmaváltás küszöbén vagyunk, amit sokan még mindig nem akarnak beismerni.

Az egy hatalmi központú világ több erőközpontúvá válik, aminek szükségszerű következménye, hogy nincs róla közmegegyezés.

Ennek a váltásnak most is - mint korábban mindig - szükségszerű eleme, hogy régi rend híveinek vitát kell folytatni az új rend híveivel. A fő kérdés, hogy hogyan értelmezzük a jelenlegi politikai helyzetet. A régi paradigma hívei folyamatosan azt próbálják elhitetni, hogy nem lehet olyan változásokat előidézni, amit például a múlt héten beiktatott Donald Trump akar.

Ez balgaság: ami van, az lehetséges.

Orbán szerint egy kulcsmondatot kaptunk a múlt héten az új amerikai elnök beszédéből.

Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.

Ha megértjük Trump szavait, akkor világos, mi a küszöbön lévő óriási változás alapvető üzenete:

Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre. A sokoldalú, nemzetközi (kereskedelmi) kapcsolatoknak vége van, most a kétoldali megállapodások korszaka köszöntött be. Ezzel igazolhatóvá válik, hogy döntések meghozatalakor a nemzet érdekét kell előtérbe helyezni.

-fogalmazott Orbán.

Az egy pólus - több pólus szükségszerűen magával hozza, hogy több modell lesz a világban, ezért nyílik ki a tér a kétoldali megállapodások előtt, mert azokat könnyebb összehangolni, mint a nagy nemzetközi megállapodásokat. A többpólusú világrend miatt nincs olyan mindenkire ráhúzható gazdaságpolitika, ami mindenkit sikeressé tehet. A miniszterelnök szerint ma az tartja fenn a növekedést a világban, hogy léteznek különböző modellek.

Ezért az új központok felemelkedését üdvözölni kell, nem veszélyként értékelni.

Európára áttérve a miniszterelnök elmondta, hogy a kontinens olyan állapotban van most, hogy korábbi önmagához képest alig lehet ráismerni. Négy súlyos válsággal küzd, ami mind gyengíti hatalmi pozícióját:

  • Először is ott egy növekedési válság: Európa fuldoklik az adósságban, a növekedés csigalassúságú.
  • Másodszor egy demográfiai válság is sújtja nem csak Magyarországot, hanem az egész kontinenst, vagy ahogy ő fogalmazott: "a mi házunk is ég.". Az a nemzet, ami magát nem képes újratermelni, az lemond a jövőhöz fűződő jogáról. Nem lehet "ravaszkodásokkal" elfedni, ezzel ugyanis a nemzeti identitás feladása elkerülhetetlenné válik. Európának és Magyarországnak erre megoldást kell találni.
  • Emellett részben a menekültválsággal összefüggésben közbiztonsági válsághelyzet állt elő, ugyanis "sok százezren élnek itt, akikről semmit sem tudunk".
  • Végezetül pedig adott egy külpolitikai válság is. Orbán szerint őszintén ki kellene mondani, hogy mi európaiak nem tudjuk megvédeni magunkat külső segítség nélkül, pedig erre nagy szükség van, ha meghatározó szereplők kívánunk maradni a világszínpadon. A közös európai védelmi szövetség kialakítása épp ezért kulcsfontosságú.

A kontinens egyre gyengébb, globálisból regionális szereplővé degradálódott. Hogy történhetett ez meg?

- teszi fel a kérdést Orbán.

Európa nagy célokat tűzött ki maga elé, de ezeket nem tudta megvalósítani. Saját európai védelmi politika, európai-ázsiai gazdaság térség, szorosabb integráció: ezek a konkrét célok nem teljesültek. Orbán szerint Brüsszel egy utópia rabja lett, a "Nemzetek Feletti Európa rabja.

Nincs európai nép, csak európai népek.

Épp ezért nem lehet felépíteni rá egy egységes európai intézményrendszert, más megoldásra van szükség. Európa akkor volt erős, amikor több erőközpont volt a kontinensen, Brüsszel viszont most ezzel ellentétes folyamatokat erőltet, centralizálni akar.

Orbán szerint a kontinens versenyképessé tételéhez először is el kell ereszteni a föderalizmus illúzióját. Szakadék széléig mentünk, a világ 5. legnagyobb gazdasága már kilépett. Több pólusú Európára van szükség, a visegrádi országok pontosan egy ilyen központtá kívánnak válni.

Elkerülhetetlenek az új típusú együttműködések, többek között az USA-val is, a TTIP helyett másra van szükség. Továbbá kössünk megállapodásokat Kínával, illetve élénkítsük orosz kapcsolatainkat.

Végezetül a versenyképesség növelése érdekében nagyobb hangsúlyt kell innovációra fordítani. Bár Magyarország előkelő helyen áll ebben a tekintetben, további erőfeszítéseket kell tenni.


Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
napelem magyar zoldites