Gazdaság

Döntött a jegybank a kamatokról

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat mai ülésén a monetáris tanács. Ezzel holnaptól is 0,9%.os lesz az alapkamat, illetve nem változik az egynapos hitel (0,9%) és betéti (-0,05%) kamatlábak által meghatározott kamatfolyosó sem.
A mai kamatdöntő ülés előzetesen kifejezetten unalmasnak ígérkezett, hiszen a betonba öntött alapkamat mellett még a nem-konvencionális eszköztárral kapcsolatos döntésekre, illetve friss jegybanki előrejelzésekre sem számíthattunk.

Döntött a jegybank a kamatokról
A jegybank korábbi kommunikációjából világosan kiderül, hogy az irányadó kamatot a kedvezőtlen nemzetközi tapasztalatok miatt csak végszükség esetén fogja tovább közelíteni a nulla szinthez. Ehelyett nem-konvencionális eszközökkel törekszik arra, hogy a rövid (és szerencsés esetben a hosszú) lejáratú kamatok még alacsonyabb szintre kerüljenek. Ráadásul ha majd egyszer szigorításra lesz szükség, akkor először a nem-konvencionális eszközök módosításával, kivezetésével kezd hozzá a gazdaság általános kamatszintjének növeléséhez, és majd csak ezután indulhat el az alapkamat-emelés.

Ezt az erős elköteleződést nem tudták megingatni az elmúlt egy hónap adatai, hiszen azok sem az infláció, sem a gazdasági növekedés, sem pedig a pénzügyi stabilitás szempontjából nem hoztak újdonságot.

A jegybank indoklása szokás szerint 15 órakor érkezik, nem számítunk arra, hogy a jövőbeli kamatkilátásokat illetően változna az üzenet. Ez egyébként decemberben is igen "galamb" volt, hiszen nem a szigorítás lehetőségét, hanem a további lazítást latolgatta:

Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk