Négyszeresére növelik a magyar katonai tartalékos állományt
Gazdaság

Négyszeresére növelik a magyar katonai tartalékos állományt

Portfolio
Az egész honvédelmi rendszert át kell szervezni Magyarországon, a tartalékos rendszerünk már középtávon sem tartható fenn - jelezte a Figyelőnek adott interjúban Simicskó István. A honvédelmi miniszter elmondta: a honvédség jelenlegi 30 ezer fő körüli számát meg kell tartani és ezen felül a jelenlegi 5500 fő közeli tartalékos, ütőképes állomány létszámát 20 ezresre fejleszteni 2026-ig. Leszögezte: nem tervezik a kötelező sorkatonaság visszaállítását.
Az új hadászati fejlesztési koncepcióról februárban tárgyal a kormány és a tervek szerint az a cél, hogy a honvédség járásonként rendelkezzen olyan felszerelt egységekkel, amelyek alapszinten akár kibervédelmi képességgel is rendelkeznek.

A négyszeresére növelendő tartalékos állomány kapcsán Simicskó többek között azt mondta: elsődlegesen a fiatalokat akarják megszólítani, az egyetemisták például kreditpontokat szerezhetnének, ha ilyen típusú képzéseket vállalnak. Bevezetnék a rendelkezésre állási díjat is, amely több tízezer forintot jelentene a jelentkezőknek. A közeljövőben komoly toborzókampány indulhat el - árulta el a lapnak a honvédelmi miniszter.

Simicskó jelzése szerint az átfogó koncepció részeként a magyar fegyvergyártó kapacitás beindítását is tervezik, illetve fel akarják lendíteni és az új fejlesztési terv eredményeként 2026-2027-re elérheti Magyarország a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetést.


Az átfogó hadászati fejlesztési koncepció azután érkezett, hogy az új amerikai vezetés többször is hangoztatta (még a kampány alatt és azóta is, igaz az új amerikai védelmi miniszter már finomabban fogalmazott), hogy a NATO szövetségi rendszer elavult és a kollektív védelmi klauzula elsősorban azokat védené, akik a GDP-jük legalább 2%-át költik honvédelemre. Azóta több európai térségbeli országban is bejelentettek növekvő hadászati kiadásokat, illetve fejlesztési terveket (Magyarországon átfogó lőtérfejlesztési program is indul, illetve friss jelzések szerint az oktatásban is növekedne a hadászati ismeretek szerepe). Emellett az amerikai választásokba való vélt orosz beavatkozás is mutatja a kibervédelem fontosságát.
Címlapkép forrása: MTI Fotó, Illyés Tibor
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház