Előfizetői tartalom

A Portfolio nagy béremelési körképe - Kinek, mennyi jutott?

Rigó Anita
A versenypiaci vállalkozások többségénél emelik a béreket idén, ám annak mértéke igencsak széles skálán mozog, van, ahol elhanyagolható a fizetésemelés, és van, ahol igen jól járnak a dolgozók - ez derült ki olvasóink leveleiből, amiket januári béremelési felmérésünk kapcsán küldtek. Léteznek azonban olyan cégek, köztük több száz fős vállalatok is, ahol a munkavállalók jelenlegi ismeretei szerint egyáltalán nem emelik idén a fizetéseket, a járulékcsökkentést a munkáltatók lenyelik. Számos levelet kaptunk állami alkalmazottaktól is, ők szinte kivétel nélkül a kötelező minimálbér-emelés miatt kialakult bérfeszültségre, illetve az évek óta elmaradó béremelésekre panaszkodtak.

Idén januártól drasztikus ütemben emelte meg a kormány a minimálbért (15 százalékkal) és a garantált bérminimumot (25 százalékkal), valamint 5 százalékponttal mérsékelte a munkáltatói járulék mértékét. Az intézkedések hatására és a súlyosbodó munkaerőhiány miatt arra számíthatunk, hogy nagy lendületet vesznek a béremelések idén. Mivel a legkisebb béreket...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái