Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha
Gazdaság

Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha

Erősödött a beruházási kedv a cégek körében tavaly év végén - derül ki az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kérdőíves felmérésének eredményeiből. Bár a számok abszolút értékben nem jeleznek igazán nagy konjunktúrát, van olyan adatsor, ami valóban a fejlesztési igények növekedését jelzi.
Az MFB 2016. november-decemberi adatfelvétellel végzett kérdőíves felmérése (MFB-indikátor) alapján élénkülés tapasztalható az idei évre vonatkozó vállalati beruházási tervekben. Míg 2015 őszén a magyarországi vállalatoknak alig több mint negyede (28,5%-a) jelezte határozottan, hogy fejleszteni fog a következő 12 hónapban, a beruházási szándékot biztosan jelző cégek aránya 2016 végére 37,2%-ra emelkedett, a 2017-ben valószínűleg és a biztosan beruházást tervezők együttes hányada pedig egy év alatt 6,6 százalékponttal 67,9%-ra nőtt.

Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha
A vállalati beruházások emelkedésére óriási szükség is lenne, hiszen ennek szintje nagyon mélyen van, ráadásul tavaly év közepéig még lejtmenet is jellemezte a trendet. Ugyanakkor az MFB felmérése - bár valóban javulást jelez - nem igazán meggyőző, hiszen a beruházást (biztosan vagy valószínűleg) tervezők aránya így is a második legrosszabb az utóbbi négy évben. Éppen ezért érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni a vállalati beruházások alakulását.

Az alábbi grafikon azt mutatja be, hogy az MFB-felmérésnek (igaz, rövid idősoron) egészen jó előrejelző ereje van a magánberuházásokra. Ennek illusztrálására a beruházást tervezők arányát az adatfelvételhez képest fél évvel eltoltuk:

Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha
Látszik, hogy ez alapján a beruházásoknak a következő negyedévekben tovább kell emelkedniük. Igaz, az "ígért" emelkedés nem átütő erejű, a beruházások így is a 2014-es szint alatt maradhatnak, ami - ahogy az alábbi ábránkon látszik - még mindig nem mondható erősnek.

Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha
A helyzeten javíthat, hogy a magánberuházások és a vállalati beruházások nem ugyanazt a kört jelenti: előbbi a lakosság ingatlanépítését is magába foglalja, ami tovább gyorsíthatja a tendenciát.

Az MFB szakértői szerint a beruházási szándékot erősíti a finanszírozási korlátok (saját erő, hitelköltség, hitelképesség) javulása, illetve a fokozódó kapacitáshiány. Utóbbit látványosan mutatja az alábbi ábra, ami szerint a kapacitáshiányos cégek aránya (a teljes körön belül, illetve a kapacitásfelesleges vállalatokhoz viszonyítva egyaránt) folyamatos emelkedést mutat. Ez persze nem garancia arra, hogy a beruházások megvalósulnak, csupán annak egyre nagyobb igényét mutatják.

Ha most nem ruháznak be a magyar cégek, akkor soha
A címlapkép forrás: Getty Images Hungary.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
izernorbert0922