Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Gazdaság

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!

Magyarországon egy a versenyszektorban dolgozó munkavállaló átlagosan havi bruttó 250 ezer forintot keresett tavaly. Nem mindegy azonban, hogy mekkora cégnél vállal munkát: a nagyvállalati alkalmazottak rendszeres átlagkeresete bruttó 300 ezer forint körül alakul, miközben a mikrovállalkozásoknál kevesebb mint bruttó 180 ezer forintot lehetett keresni, legalábbis papíron.
A bérstatisztikában a legalább 5 főt foglalkoztató cégek jelennek meg, az ennél alacsonyabb létszámú mikrovállalkozások béreit nem tartalmazza. Magában foglalja ugyanakkor az állami vállalatok béradatait.

Ahogy méretben lefelé haladunk a cégeknél, a bejelentett (!) rendszeres kereset egyre kisebb.

A mikro- és kisvállalkozások körében persze a munkára rakódó magas közterhek és az alacsonyabb jövedelmezőség miatt gyakran előfordul a szürke foglalkoztatás.

Ilyenkor a munkavállaló hivatalosan alacsonyabb bérre van bejelentve a céghez, mint amennyit valójában kézhez kap, ami lehúzza a kis cégek átlagkeresetét a statisztikákban.

A jutalom nélküli bruttó rendszeres fizetés a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál a tavaly január-novemberi időszakban már közel elérte a 300 ezer forintot. A statisztika által lefedett 1,99 millió versenyszektorban dolgozó munkavállalónak a 40 százalékát alkalmazták ezek a nagy cégek.

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Az 50-249 fős középvállalkozásoknál az országos versenypiaci átlagbér, vagyis bruttó 250 ezer forint környékén lehet keresni. A közepes cégeknél az alkalmazottak ötöde dolgozik.

A 20-49 fős kisvállalkozásoknál már csak bruttó 220 ezer forintra, míg a 10-19 fősöknél 195 ezer forintra rúgott a rendszeres kereset tavaly. Összességében ezeknél a cégeknél az alkalmazottak negyede, félmillió ember vállalt munkát.

A 10 fő alatti (jelen esetben 5-9 fős) mikrovállalkozásoknál a legalacsonyabbak a bejelentett fizetések, itt 180 ezer forint a rendszeres bruttó átlagkereset, amiből adózás után 120 ezer forintot kap kézhez a dolgozó - hacsak nem kap mellé még "zsebbe" fizetéskiegészítést.

A kisvállalkozásokon a legnagyobb a nyomás idén

A béremelkedés üteme nagyjából egyenletesen alakult a különböző létszámú cégeknél eddig, az idei drasztikus minimálbér- és garantált bérminimum emelés ugyanakkor változtathat ezen.

A bruttó 161 forintra emelkedő garantált bérminimum a kisebb létszámú, alacsonyabb fizetéseket biztosító cégeket érinti a legközvetlenebbül, hiszen ezeknél "torlódnak össze" leginkább a bérek. A bérfeszültség feloldásához tehát a kis cégeknél nem csak a legkevesebbet keresők bérét kell megemelni, hanem a magasabb fizetési kategóriákban is növelni kell. A nagyobb, jobban fizető vállalkozásoknál, ahol a munkavállalókat kevésbé vagy egyáltalán nem érinti a minimálbér-emelés, nem alakul ki ilyen jellegű bérfeszültség a cégen belül, így a munkaadó sem kényszerül mindenkinek emelni.

Márpedig pont a kisvállalkozásoknál - az említett alacsonyabb jövedelmezőség miatt - gazdálkodják ki legnehezebben a fizetésemeléseket, így fennáll a kockázat, hogy egyes kis cégek elbocsátásokra kényszerülnek, avagy teljesen le is húzhatják a rolót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pár hónapja elhintette, hogy valamiféle béremelési támogatást kaphatnak a kisvállalkozások a minimálbér-emelés kompenzálása végett, azonban erről azóta sem hallottunk további részleteket.

A Te fizetésed emelkedett idén? Továbbra is várjuk olvasóink leveleit a portfolio@portfolio.hu-ra az idei béremelési tapasztalataikkal kapcsolatban. Az üzenet tárgya legyen Béremelés2017, és lehetőleg tartalmazza, hogy

  • állami vagy magántulajdonú cégről van-e szó
  • milyen iparágban, milyen tevékenységet végez a cég (nagyjából)
  • körülbelül hányan dolgoznak a cégnél
  • az ország mely régiójában tevékenykedik a cég
  • mekkora béremelést hajtottak végre, illetve fognak végrehajtani idén tudomásod szerint (ha csak a saját fizetésemelkedésedről tudsz, akkor azt is írd meg, milyen munkakörben dolgozol).

koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő