Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Gazdaság

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!

Magyarországon egy a versenyszektorban dolgozó munkavállaló átlagosan havi bruttó 250 ezer forintot keresett tavaly. Nem mindegy azonban, hogy mekkora cégnél vállal munkát: a nagyvállalati alkalmazottak rendszeres átlagkeresete bruttó 300 ezer forint körül alakul, miközben a mikrovállalkozásoknál kevesebb mint bruttó 180 ezer forintot lehetett keresni, legalábbis papíron.
A bérstatisztikában a legalább 5 főt foglalkoztató cégek jelennek meg, az ennél alacsonyabb létszámú mikrovállalkozások béreit nem tartalmazza. Magában foglalja ugyanakkor az állami vállalatok béradatait.

Ahogy méretben lefelé haladunk a cégeknél, a bejelentett (!) rendszeres kereset egyre kisebb.

A mikro- és kisvállalkozások körében persze a munkára rakódó magas közterhek és az alacsonyabb jövedelmezőség miatt gyakran előfordul a szürke foglalkoztatás.

Ilyenkor a munkavállaló hivatalosan alacsonyabb bérre van bejelentve a céghez, mint amennyit valójában kézhez kap, ami lehúzza a kis cégek átlagkeresetét a statisztikákban.

A jutalom nélküli bruttó rendszeres fizetés a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál a tavaly január-novemberi időszakban már közel elérte a 300 ezer forintot. A statisztika által lefedett 1,99 millió versenyszektorban dolgozó munkavállalónak a 40 százalékát alkalmazták ezek a nagy cégek.

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Az 50-249 fős középvállalkozásoknál az országos versenypiaci átlagbér, vagyis bruttó 250 ezer forint környékén lehet keresni. A közepes cégeknél az alkalmazottak ötöde dolgozik.

A 20-49 fős kisvállalkozásoknál már csak bruttó 220 ezer forintra, míg a 10-19 fősöknél 195 ezer forintra rúgott a rendszeres kereset tavaly. Összességében ezeknél a cégeknél az alkalmazottak negyede, félmillió ember vállalt munkát.

A 10 fő alatti (jelen esetben 5-9 fős) mikrovállalkozásoknál a legalacsonyabbak a bejelentett fizetések, itt 180 ezer forint a rendszeres bruttó átlagkereset, amiből adózás után 120 ezer forintot kap kézhez a dolgozó - hacsak nem kap mellé még "zsebbe" fizetéskiegészítést.

A kisvállalkozásokon a legnagyobb a nyomás idén

A béremelkedés üteme nagyjából egyenletesen alakult a különböző létszámú cégeknél eddig, az idei drasztikus minimálbér- és garantált bérminimum emelés ugyanakkor változtathat ezen.

A bruttó 161 forintra emelkedő garantált bérminimum a kisebb létszámú, alacsonyabb fizetéseket biztosító cégeket érinti a legközvetlenebbül, hiszen ezeknél "torlódnak össze" leginkább a bérek. A bérfeszültség feloldásához tehát a kis cégeknél nem csak a legkevesebbet keresők bérét kell megemelni, hanem a magasabb fizetési kategóriákban is növelni kell. A nagyobb, jobban fizető vállalkozásoknál, ahol a munkavállalókat kevésbé vagy egyáltalán nem érinti a minimálbér-emelés, nem alakul ki ilyen jellegű bérfeszültség a cégen belül, így a munkaadó sem kényszerül mindenkinek emelni.

Márpedig pont a kisvállalkozásoknál - az említett alacsonyabb jövedelmezőség miatt - gazdálkodják ki legnehezebben a fizetésemeléseket, így fennáll a kockázat, hogy egyes kis cégek elbocsátásokra kényszerülnek, avagy teljesen le is húzhatják a rolót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pár hónapja elhintette, hogy valamiféle béremelési támogatást kaphatnak a kisvállalkozások a minimálbér-emelés kompenzálása végett, azonban erről azóta sem hallottunk további részleteket.

A Te fizetésed emelkedett idén? Továbbra is várjuk olvasóink leveleit a portfolio@portfolio.hu-ra az idei béremelési tapasztalataikkal kapcsolatban. Az üzenet tárgya legyen Béremelés2017, és lehetőleg tartalmazza, hogy

  • állami vagy magántulajdonú cégről van-e szó
  • milyen iparágban, milyen tevékenységet végez a cég (nagyjából)
  • körülbelül hányan dolgoznak a cégnél
  • az ország mely régiójában tevékenykedik a cég
  • mekkora béremelést hajtottak végre, illetve fognak végrehajtani idén tudomásod szerint (ha csak a saját fizetésemelkedésedről tudsz, akkor azt is írd meg, milyen munkakörben dolgozol).

Karácsony Gergely főváros
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Karácsony Gergely főváros