Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Gazdaság

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!

Magyarországon egy a versenyszektorban dolgozó munkavállaló átlagosan havi bruttó 250 ezer forintot keresett tavaly. Nem mindegy azonban, hogy mekkora cégnél vállal munkát: a nagyvállalati alkalmazottak rendszeres átlagkeresete bruttó 300 ezer forint körül alakul, miközben a mikrovállalkozásoknál kevesebb mint bruttó 180 ezer forintot lehetett keresni, legalábbis papíron.
A bérstatisztikában a legalább 5 főt foglalkoztató cégek jelennek meg, az ennél alacsonyabb létszámú mikrovállalkozások béreit nem tartalmazza. Magában foglalja ugyanakkor az állami vállalatok béradatait.

Ahogy méretben lefelé haladunk a cégeknél, a bejelentett (!) rendszeres kereset egyre kisebb.

A mikro- és kisvállalkozások körében persze a munkára rakódó magas közterhek és az alacsonyabb jövedelmezőség miatt gyakran előfordul a szürke foglalkoztatás.

Ilyenkor a munkavállaló hivatalosan alacsonyabb bérre van bejelentve a céghez, mint amennyit valójában kézhez kap, ami lehúzza a kis cégek átlagkeresetét a statisztikákban.

A jutalom nélküli bruttó rendszeres fizetés a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál a tavaly január-novemberi időszakban már közel elérte a 300 ezer forintot. A statisztika által lefedett 1,99 millió versenyszektorban dolgozó munkavállalónak a 40 százalékát alkalmazták ezek a nagy cégek.

Kis cégnél vagy, ahol csak álom a jó fizetés? Nem vagy egyedül!
Az 50-249 fős középvállalkozásoknál az országos versenypiaci átlagbér, vagyis bruttó 250 ezer forint környékén lehet keresni. A közepes cégeknél az alkalmazottak ötöde dolgozik.

A 20-49 fős kisvállalkozásoknál már csak bruttó 220 ezer forintra, míg a 10-19 fősöknél 195 ezer forintra rúgott a rendszeres kereset tavaly. Összességében ezeknél a cégeknél az alkalmazottak negyede, félmillió ember vállalt munkát.

A 10 fő alatti (jelen esetben 5-9 fős) mikrovállalkozásoknál a legalacsonyabbak a bejelentett fizetések, itt 180 ezer forint a rendszeres bruttó átlagkereset, amiből adózás után 120 ezer forintot kap kézhez a dolgozó - hacsak nem kap mellé még "zsebbe" fizetéskiegészítést.

A kisvállalkozásokon a legnagyobb a nyomás idén

A béremelkedés üteme nagyjából egyenletesen alakult a különböző létszámú cégeknél eddig, az idei drasztikus minimálbér- és garantált bérminimum emelés ugyanakkor változtathat ezen.

A bruttó 161 forintra emelkedő garantált bérminimum a kisebb létszámú, alacsonyabb fizetéseket biztosító cégeket érinti a legközvetlenebbül, hiszen ezeknél "torlódnak össze" leginkább a bérek. A bérfeszültség feloldásához tehát a kis cégeknél nem csak a legkevesebbet keresők bérét kell megemelni, hanem a magasabb fizetési kategóriákban is növelni kell. A nagyobb, jobban fizető vállalkozásoknál, ahol a munkavállalókat kevésbé vagy egyáltalán nem érinti a minimálbér-emelés, nem alakul ki ilyen jellegű bérfeszültség a cégen belül, így a munkaadó sem kényszerül mindenkinek emelni.

Márpedig pont a kisvállalkozásoknál - az említett alacsonyabb jövedelmezőség miatt - gazdálkodják ki legnehezebben a fizetésemeléseket, így fennáll a kockázat, hogy egyes kis cégek elbocsátásokra kényszerülnek, avagy teljesen le is húzhatják a rolót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pár hónapja elhintette, hogy valamiféle béremelési támogatást kaphatnak a kisvállalkozások a minimálbér-emelés kompenzálása végett, azonban erről azóta sem hallottunk további részleteket.

A Te fizetésed emelkedett idén? Továbbra is várjuk olvasóink leveleit a portfolio@portfolio.hu-ra az idei béremelési tapasztalataikkal kapcsolatban. Az üzenet tárgya legyen Béremelés2017, és lehetőleg tartalmazza, hogy

  • állami vagy magántulajdonú cégről van-e szó
  • milyen iparágban, milyen tevékenységet végez a cég (nagyjából)
  • körülbelül hányan dolgoznak a cégnél
  • az ország mely régiójában tevékenykedik a cég
  • mekkora béremelést hajtottak végre, illetve fognak végrehajtani idén tudomásod szerint (ha csak a saját fizetésemelkedésedről tudsz, akkor azt is írd meg, milyen munkakörben dolgozol).

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211