Hiába a sarc, isszuk a cukros üdítőket
Gazdaság

Hiába a sarc, isszuk a cukros üdítőket

Portfolio
Évről évre egyre több chipsadót fizetünk be a költségvetésbe, a sarc bizonyos mértékben el is érte a célját - foglalja össze az adónem első 5 éves tapasztalatait a Népszava.
A lap megtudta: 122 milliárd forintot fizettek be a cégek a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése óta.

Ami az egészségkárosító termékek adójából befolyik, azt mint többletforrást megkapja az egészségügy

- nyilatkozta lapunknak Bodrogi József egészségügyi közgazdász, akinek 2011-ben miniszteri biztosként meghatározó szerepe volt a meglehetősen újszerű adónem előkészítésében.

A lap emlékeztet arra, hogy a chipsadó néven elhíresült népegészségügyi termékadó egészségpolitikai célja az volt, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kisebb legyen a fogyasztás, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin, csökkentsék a felhasznált egészségtelen összetevők arányát.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet múlt évben megjelent elemzése szerint a sarc bizonyos mértékben el is érte a célját, a gyártók 40 százaléka változtatott a receptúrán. A kutatás szerint az érintett termékek forgalma negyedével csökkent, az átlagáruk 29%-kal emelkedett. A termékek kedvelői negyedével, harmadával kevesebbet vásárolnak.

Egészségpolitikai siker, hogy az energiaital-gyártók csökkentették termékeik koffein, illetve taurin tartalmát

- vélekedett Bodrogi József, aki viszont hibának tartja, hogy az adó mellett nincs erőteljes lakossági kampánya a programnak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy liter kóla egészségadója ma már csak hét forint. Ez az plusz költség viszont nem elég ahhoz, hogy visszatartsa a vásárlókat.

A legutóbbi Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat szintén azt mutatta: még nem hozott áttörést a magyarok életmódjában az új adónem.

Hozzáadott cukorból mindenki többet fogyaszt, mint öt évvel ezelőtt. A többlet felét a cukrozott üdítőkből, ízesített ásványvizekből, és energiaitalokból veszi magához a lakosság, 15 százalékát pedig tartósított gyümölcsökből (lekvár, dzsem), 10-10 százalékát cukrozott tejtermékekből, édességekből, kekszekből eszik meg a magyarok.

Megszólal az érintett szektor

Állásfoglalásban reagált cikkünkre a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Ebben kiemelik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint hazánk a cukorfogyasztás szempontjából nemzetközi szinten is kedvező mutatókkal rendelkezik, fele pl. a spanyol vagy az angliai fogyasztásnak. A teljes energia-bevitel mindössze 7 - 8 %-ért felelős a hazai cukorfogyasztás. Eközben az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége az összes kalóriabevitel 2%-a, és a hazai üdítőital fogyasztás 25 %-al kevesebb az európai átlagnál.

Arra is emlékeztetnek, hogy az elmúlt években a hazai üdítőital ágazat számos intézkedést tett a termékek energiatartalmának csökkentése terén, megemlítik a receptmódosításokat, a csökkentett kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes termékeket és a megemelt gyümölcslé-tartalmat.

A szövetségnek az az álláspontja, hogy az élelmiszerek megadóztatása nem megoldás.

A magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez: a 27%-os ÁFA mellett a népegészségügyi termékadó (NETA) is növeli a termékek árát. Az élelmiszerek megadóztatása egyetlen országban sem hozott érdemi eredményt az elhízás elleni küzdelemben, Dániában például visszavonták a korábban bevezetett különadót

- vélekednek a megadóztatott szektor képviselői.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice