Gazdaság

Pár év múlva kékgalléros foglalkozás lesz a programozó

Szoftverfejlesztőkből és mobilalkalmazásfejlesztőkből lesz továbbra is a legnagyobb hiány az IT-munkaerő magyar piacán, ahol a munkaadók egyre komolyabb erőfeszítéseket kell, hogy tegyenek az állások betöltéséért - derült ki a Codecool informatikai szakoktató cég HR-vezetők körében végzett kutatásából. A pályakezdők és a bátor pályamódosítók lehetnek egyedül nyertesei a következő éveknek, hiszen esélytelen, hogy lépést tartson az igényekkel a hagyományos oktatás és az eddig ismert HR-eszköztár.
A Codecool hatvankét HR-vezető megkérdezésével készített felmérést a munkaerő-piaci kilátásokról az IT területén. Elsősorban informatikai cégeket kérdeztek meg, de voltak közöttük más üzleti tevékenységet végzők is. Méretben is különböző létszámú cégek válaszoltak, amelyek között volt külföldi és magán tulajdonban lévő vállalkozás is.

Hogy látják az IT-munkaerőhiányt maguk a vállalatvezetők?

  • A HR-vezetők többsége egyetért azzal, hogy tragikus a munkaerőhiány az informatikai szektorban, és hogy a jelenlegi munkaerő-kínálat nem elégíti ki az erőforrásigényeiket.
  • A legkeresettebb szakmák elsősorban a szoftverfejlesztő és a mobilalkalmazásfejlesztő, de a projektmenedzseri szintű pozíciókból is hiányoznak az informatikai szakemberek.
  • A HR-vezetők többsége szerint csak romlani fog a munkaerőpiaci helyzet a szektorban, ami a vállalkozásuk boldogulására közvetlenül negatív hatással lehet.
  • A munkaerőerőhiány nem csak a HR osztályt foglalkoztatja a cégeknél, hanem mindenki mást is, ugyanakkor alig van olyan cég, aki rendelkezik két évnél hosszabb munkaerő-kínálati előrejelzéssel.
  • A legtöbb informatikai munkaerőt igénylő cégnél szükség volt az elmúlt két évben a HR-stratégia átdolgozására.
  • A bérköltségek emelését csak a vállalkozások harmada tartja megfontolandónak, hiszen ez csak rövid távon jelentene ösztönzőt.
  • A vállalatok már felismerték, hogy rövid távon nem fog megoldódni az IT-munkaerőhiány, nem véletlen, hogy többségük rendelkezik felsőoktatási partnerkapcsolattal.


Pár év múlva kékgalléros foglalkozás lesz a programozó
Az informatikában az egyik legalacsonyabb a belépési küszöb a munkaerőpiacra, hiszen itt nem kell feltétlenül hosszú évekig egyetemre járni, ha van valaki rendelkezik megalapozott informatikai szaktudással, gyorsan el tud helyezkedni - mondta Boda József, a Codecool egyik alapítója.

Vinnai Balázs, az IND-Group alapítója (amit azóta már a Misys felvásárolt), egyben a Codecool alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy globális problémáról van szó. Az EU szerint 2020-ra 2 millió nyitott informatikai állás lesz, a Codecool erre a kihívásra akar választ adni.

Dojcsák Dániel, az IVSZ tartalomigazgatója megjegyezte, hogy a junior IT-munkaerőhiány a leggyorsabban orvosolható hiány, hiszen viszonylag rövid idő alatt ki lehet képzeni olyan programozókat, akik már bevonhatók lesznek vállalati projektekbe. Úgy véli, a programozó pár év múlva "kékgalléros" foglalkozás lesz, hiszen ipari mennyiségben lesz rájuk szükség.
Hozzátette, az IT-munkaerőhiány nem az idei év problémája, korábban is jelen volt, és a későbbiekben is jelen lesz, egyre nagyobb mértékben. Az állam feladata az lenne, hogy a digitális kompetencia és az alapképességek terén mindenkit egy szinttel feljebb emeljen.

Codecool A magyar magántőkéből alapított Codecool fő küldetése, hogy pótolja az informatikai ipar jelenlegi és jövőbeni szakemberhiányát, egyedülálló, gyakorlatorientált képzési programján keresztül. A 18 hónapos intenzív programozó kurzussal a Codecool elsősorban a 18 és 30 év közötti korosztályt célozza meg Budapesten, Miskolcon és Krakkóban, később pedig az Európai Unió más városaiban. A gyakorló mentorok segítségével megvalósított, korszerű és azonnal hasznosítható tudást nyújtó oktatási program az elhelyezkedésre is garanciát vállal: a tandíj az elvégzett tanfolyam révén szerzett munkahelyi bérből fizetendő.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista