Előfizetői tartalom

Európa és az Egyesült Államok ideje lejárt, az ázsiai országoké a jövő

Portfolio
A PWC legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re olyan drámaian átrendeződnek majd a világgazdasági erőviszonyok, hogy gyakorlatilag össze sem lehet majd hasonlítani a mostani állapotokkal: 2016-2050 között összesen 130%-kal növekedhet majd a világgazdaság. Vásárlóerő-paritáson számolva Kína adja majd a világ GDP-jének 20%-át. Szintén vásárlóerő-paritás alapján India - megelőzve az USA-t - a második legnagyobb gazdaság lesz, miközben az EU GDP-jének globális súlya drasztikusan csökken majd. A növekedés abszolút bajnoka Vietnám lehet, ahol az elkövetkezendő 34 évben 5% körüli inflációval korrigált éves átlagos növekedés várható, Afrikában Nigéria, Latin-Amerikában Kolumbia, Európában pedig Lengyelország és Törökország diktálhatják majd a legnagyobb iramot.

Az 1990-es és 2000-es években a globalizációs folyamatok felgyorsulásával párhuzamosan a feltörekvő piaci országok többsége elképesztő ütemű felzárkózásba kezdett. Míg a 2000-es évektől kezdve a feltörekvő gazdaságok átlagosan 5,8%-os GDP-bővülési ütemet tudtak felmutatni, a fejlett országok 1,8%-kal növekedtek, ez pedig ahhoz vezetett, hogy az előbbi országcsoport...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái