Előfizetői tartalom

Így drágult az élet januárban

Portfolio
Januárban 2,3% volt az egy évre visszatekintő drágulás. Az elemzői várakozások konszenzusa is 2,3% volt, de mivel a január az intenzív árdöntések és adóváltozások időszaka, a bizonytalanság a megszokottnál nagyobb volt: a prognózisok 1,9% és 2,6% között szóródtak. Az infláció emelkedő pályán van, decemberben még csak 1,8%-on állt a mutató.

Az infláció hirtelen megugrásában nagy szerepet játszott az üzemanyag árának emelkedése, amely 15,2 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez egyrészt az alacsony bázis, másrészt pedig az egyébként is emelkedő olajárak hatása. Az üzemanyagok áremelkedése így önmagában 1,1 százalékponttal növelte az inflációt - értékeli az adatokat Virovácz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés