Adóztassuk meg inkább a robotokat! - javasolja Bill Gates
Gazdaság

Adóztassuk meg inkább a robotokat! - javasolja Bill Gates

Portfolio
A kormányoknak meg kellene adóztatni azokat a vállalatokat, amelyek robotokat használnak - mondta Bill Gates egy interjúban. A Microsoft alapítójáról nem lehet elmondani, hogy hazabeszél, hiszen a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik vezető szereplője.
Ha egyszer a robotok elveszik az emberek munkáját, akkor adózzanak ugyanolyan mértékben, ahogy a dolgozók is fizetnek jövedelemadót, járulékot a munkajövedelmük után - mondja a Quartz-nak adott interjújában Bill Gates. Erre az államoknak amúgy is szükségük van, egyrészt a munkaerő kiváltása miatt kieső adók miatt, másrészt azért, hogy a fiatalok oktatására, illetve az idősek ellátásra több forrás jutna.

Az adó arra is jó lenne, hogy a a robotok elterjedésének sebességét korlátok között tartsa, és így legyen idő felkészülni a munkaerő-kiváltás hatásainak kezelésére. Az áruházi munkások és a sofőrök munkáját 20 év múlva robotok fogják végezni, mondja Gates, aki nem tart attól, hogy az így megadóztatott vállalatok nagyon rosszul járnának.

A milliárdos érdekes ötletet feszeget, a témával kapcsolatban nagyon sok megfontolást szoktak emlegetni a közgazdászok. A fenti érvek mellett ugyanis vannak ellenérvek is. Az adóval sújtott vállalatok kevésbé lesznek ösztönözve az innovációra, és így lelassulhat az ipari forradalom. Pedig az elöregedő fejlett társadalmakban óriási igény lenne a termelékenység gyors javulására, ugyanis a demográfiai helyzet a növekedés lelassulásával fenyeget egy olyan időszakban, amikor az idős korral járó kiadások (nyugdíj, egészségügy) gyors emelkedése várható. Ráadásul az új technológiák egyelrőe nagyon nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, legalábbis a termelékenység jelenleg jóval kisebb ütemben növekszik a világban, mint a válság előtt. Ugyanakkor kétségtelen: a robotizáció és komputerizáció gyors elterjedése rendkívüli kihívások elé állítaná az emberiséget, hiszen a munkaerőnek hatalmas alkalmazkodáson kellene átesnie.

A teljes interjú megnézhető és elolvasható itt.
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
china child