Brutális nyugdíjösszeget fizetett ki az állam
Gazdaság

Brutális nyugdíjösszeget fizetett ki az állam

Portfolio
Különleges volt az idei január a költségvetés számára, nemcsak amiatt, mert rekordtöbblet alakult ki. A nyugdíjkiadások többéves csúcsot döntöttek.
Kedden jelentek meg az idei költségvetés első, januári részletes számai, amiből kiderült, hogyan jött ki az év első hónapjában a rekordtöbblet. Emellett azonban egy további érdekes fejleményre is felfigyeltünk:

a Nyugdíjbiztosítási Alapnál a nyugellátásokra 262,6 milliárd forintot költött az állam januárban, ami jelentős tétel a korábbi évek havi adataival összevetve.

Adatgyűjtésünk szerint ekkora havi nyugellátási kiadásra 2011 novembere óta nem volt példa. Akkor 268 milliárd forintot költött az állam ezen a címen, mivel ekkor fizette ki a kormány a pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen egy összegben, ami plusz 15 milliárd forintot tett ki.

Brutális nyugdíjösszeget fizetett ki az állam

Ez a magyarázat

Még a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztató anyaga is megjegyzi, hogy "nagyságrendileg kiemelkedő tétel volt" ez a kiadás és "kismértékben meghaladta az éves törvényi előirányzat időarányos mértékét". Az egész éves nyugdíjkiadási terv 8,5%-át érte el a januári összeg, ez az arány meghaladja a tavaly januári 8,3%-os értéket.

A minisztérium egyúttal magyarázatot is ad a kimagasló adatra. "Az időarányost meghaladó január havi teljesülést a 2016. év végére jelentősen megnövekedett korbetöltött öregségi nyugellátotti létszám okozza, amelyet azonban a 2017. év első félévétől ismét érvényesülő korhatáremelés mérsékel" - írta az NGM és azt is hozzáteszi, hogy a januári kifizetések tartalmazzák az 1,6%-os nyugdíjemelés összegét.

A részletek szerint a korbetöltött az öregségi nyugdíjakra 8,7 milliárd forinttal, a nők 40 éves szolgálati jogviszonyával igényelhető ellátására 0,5 milliárd forinttal több pénz került kifizetésre, mint tavaly januárban.

Címlapkép forrása: MTI Fotóbank/Koszticsák Szilárd
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Tesco