Lázár bejelentette: 190 milliárdba fog kerülni az új Puskás Stadion
Gazdaság

Lázár bejelentette: 190 milliárdba fog kerülni az új Puskás Stadion

Portfolio
Lázár Jánossal és Kovács Zoltánnal lezajlott a 79. Kormányinfo. Elmondása szerint belátható időn belül Magyarország nem fog olimpiát rendezni. Bejelentette, hogy a kormány döntött arról, hogy a Puskás Stadiont 190 milliárd forintból építi újjá.

A honvédelmi kiadások gyorsabban fognak nőni

A honvédelmi költségek növelése fel fog gyorsulni a következő időszakban - válaszolta egy újságírói kérdésre Lázár János. Erre van szándék, terv és akarat - tette hozzá.

Most akkor mennyibe kerül a stadion?

180 milliárd forintról volt mindig is szó bruttó összegben a Puskás Ferenc stadion esetében

- válaszolta egy kérdésre Lázár János. Seszták Miklós fejlesztési miniszter 2014 nyarán valóban arról beszélt, hogy az első számítások szerint 180 milliárd forintba kerülhet a Puskás Ferenc Stadion átépítése. Lázár János mostani válaszában azonban nem említette meg, hogy 2015 májusában a kormány arról döntött, hogy csökkenti a műszaki tartalmat, hogy beleférjen a beruházás 100 milliárd forintba. Vagyis a legutóbbi aktuális tervek szerint 100 milliárd forint lett volna a stadionépítés költsége, a szűkebb műszaki tartalom mellett. Most ez az összeg emelkedik a kormány döntése értelmében 190 milliárd forintra. Fontos azt is megjegyezni, hogy még nem tudjuk, hogy a 190 milliárd forintos költségkeret milyen műszaki tartalommal valósul meg.

Mennyibe kerül a visszalépés?

A NOB felé semmilyen pénzügyi kötelezettséget nem vállalt Magyarország a pályázat keretében, így nem lesz semmilyen következménye a visszalépésnek - mondta egy válaszra.

Belátható időn belül Magyarország nem fog olimpiát rendezni

- jelentette ki egy másik kérdésre válaszolva.

Jövő héten hallgatják meg a kamara javaslatát

Jövő héten lesz a gazdasági évadnyitó a kamarában, akkor lehet majd megvitatni Parragh Lászlónak azt a felvetését, hogy van-e lehetőség ismét kinyitni a decemberben kötött bérmegállapodást, és van-e lehetőség nagyobb mértékű járulékcsökkentésre - emeli ki Lázár. Az évadnyitón egyébként Orbán Viktor és Varga Mihály is részt vesz.

190 milliárdba fog kerülni az új Puskás Stadion

A tegnapi kormányülés nagyrészt az olimpiai pályázatról szólt, de a jövő héten fontos társadalompolitikai kérdésekről tárgyal majd a kormány, így napirendre kerül a demográfia és a köznevelés témája - emeli ki Lázár.

A tegnapi ülésen a kormány azt is jóváhagyta, hogy elkezdődjön az új Puskás Stadion építés, erre bruttó 190 milliárd forintot jóvá is hagytak.

2015 májusában számoltunk be arról, hogy egyszerűsítik a Puskás Ferenc stadion terveit, mert a 100 milliárd forintos keretbe nem fért volna bele. Vagyis két évvel ezelőtt még a kormány 100 milliárdos költséggel számolt az újraépítés esetében. Ha a 100 milliárd forintos eredeti költségkeret szintén bruttó összeg volt, akkor megkétszereződő keretről beszélhetünk. Az új kormánydöntés a Puskás Stadionról épp azon a napon született meg, amikor a kormányfő döntött az olimpiai pályázat visszavonásáról.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. február 23-án.

Bíróságra menne Brüsszel

Lázár János elmondta, hogy a kormány arra készül, hogy néhány ügyben bíróságra megy majd az Európai Bizottság, így például meg fogják támadni azt, hogy Magyarországon a rezsihatóságnak van joga az árakat megállapítani - folytatja a brüsszeli ügyeket. Az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján - mondta.

Valami lesz Paks 2 kapcsán

A paksi bővítés kapcsán jó ütemben haladnak az egyeztetések, a tárgyalások eredménnyel kecsegtetnek, de azt most még nem árulnám el, milyen eredménnyel - titkolózik a miniszter.

Brüsszelben járt

Lázár János brüsszeli útjáról is beszámolt.

Határozottan állította, hogy az egyeztetések után Magyarországot nem fenyegeti az uniós források felfüggesztése.

Mint ismert, az EU auditorai vizsgálták a magyar GINOP-pályázatokat, ezzel kapcsolatban észrevételeket tettek. Néhány területen a magyar kormány engedett, így jó esély van a megállapodásra. Azt bizrton állíthatom, hogy nem fogják felfüggeszteni az uniós forrásokat, ahogy az a sajtóban megjelent fenyegetésként

- fogalmazott Lázár.

Újabb határzár

A szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. Lázár János ezt azzal indokolta sajtótájékoztatón, hogy 2017-ben jelentős számú illegális bevándorló érkezhet. A tárcavezető közölte azt is, hogy több helyen felállítják azokat a pontokat, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik a menedékkérelmeket. Első körben 400 fő befogadására alkalmas infrastruktúra létesül, s az országban lévő mintegy 600, ma zárt vagy nyílt táborban lévő bevándorló is a határőrizeti pontra kerül vissza - fejtette ki. (MTI)

Jelentést kért a kormány a földművelésügyi minisztertől

Az élelmiszerüggyel kapcsolatban - mondta Lázár János.

Lázár: a kormány lezártnak tekinti az olimpiai ügyet

A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságot, vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot. Ennek indoka a nemzeti egység hiánya - mondta. Lázár János jelezte, hogy Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni. (MTI)

Lázár János beszél

Az eseményről folyamatosan beszámolunk.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Attila
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888