Előfizetői tartalom

Börtön várhat az emberre, akit a világ egyik legnagyobb lopásával vádolnak

Portfolio
A moldovai ügyészség múlt heti ítéletével immár nyolcadik hónapja előzetes letartóztatásban tartja azt az Ilan Sort, akinek a gyanú szerint vezető szerepe volt a bő két évvel ezelőtti korrupciós botrányban, ami az akkori GDP 12%-ával, közel 1 milliárd dollárral megegyező kárt okozott az országnak. Bár volt, akit már sikerült elszámoltatni az ügyben, a feltételezett elkövetők közül többen is (az igazán nagy halak) eddig megúszták az ügyet. Az ilyen és ehhez hasonló korrupciós ügyek feltárására pedig óriási szükség lenne Moldovában, különben a nyugatbarát politikusokba vetett bizalom elvesztése miatt tovább folytatódhat az ország orosz érdekszféra felé sodródása.

Románia és Ukrajna közé ékelődve fekszik Európa legszegényebb országa, a körülbelül 3 millió lakosú Moldova. A volt szovjet tagköztársaság 1991-ben nyerte el függetlenségét, és bár a piacgazdaságra való átállás a '90-es években komoly növekedési áldozatokkal járt, a 2000-es évektől kezdve azonban egészen a válságig dinamikus, átlagosan 6% körüli növekedést...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái