Előfizetői tartalom

Annyi a jegybankok függetlenségének? Megint Magyarország a negatív példa

Portfolio
Azzal párhuzamosan, ahogy a populizmus világszerte terjed, a politikusok igyekeznek rátenni a kezüket minden független intézményre, melynek nem közvetlenül választott, hanem kinevezett vezetése van. Ebbe a kategóriába tartoznak a jegybankok, melyeknek függetlensége komoly kihívások elé néz - olvasható a Bloomberg hétfői cikkében. Számunkra rossz hír, hogy Törökország mellett Magyarországot hozza fel elrettentő példaként a hírügynökség a jegybanki függetlenség csorbítására.

Világszerte egyre több jelét láthatjuk annak, hogy a politikusok gátat szabnának a néhány éve még evidensnek mondott jegybanki függetlenségnek. Amerikában például a republikánusok máris kétségbe vonják a Fednek azt a jogát, hogy szabadon dönthessen a kamatról, a kezdeményezés szerint előre lefektetett szabályrendszer mentén kellene alakítani a monetáris politikát, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés