Gazdaság

Nem nyúlt a kamatokhoz az MNB

Portfolio
A várakozásnak megfelelően 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosón sem változtattak. Egyelőre kíváncsian várjuk az egy óra múlva megjelenő közleményt, bár sok újdonság várhatóan abban sem lesz, hiszen a következő hónapok csendesen telhetnek el a jegybanknál.
A várakozásoknak megfelelően a mai ülés után is maradt a 0,9%-os alapkamat, a kamatfolyosó két széle pedig a mínusz 0,05%-os egynapos betét és a 0,9 százalékos egynapos és egyhetes hitel. Ezek a kondíciók tavaly november óta változatlanok.

Nem nyúlt a kamatokhoz az MNB
Az MNB kamatdöntő üléseit követő rövidített jegyzőkönyve hónapok óta ugyanazt az üzenetet közvetíti: az alapkamatot már nem fogják tovább csökkenteni, szükség esetén inkább nem konvencionális eszközökkel, vagyis például a 3 hónapos betétből történő kiszorítás ütemének változtatásával kívánnak lazítani.

A januári kamatdöntés ennek fényében eseménytelenül telt, ráadásul azóta sem történt olyan, ami bármiféle változtatást indokolna. Az infláció az MNB által vártnak megfelelően emelkedik, az Európai Központi Bank pedig csak márciusban áll elő legfrissebb inflációs és növekedési prognózisával, ami esetleg alapot adhatna egy - idő előtti - taperinggel kapcsolatos várakozásnak, vagyis hogy az EKB elkezdni visszafogni az állampapírok vásárlását, ezáltal pedig belátható időn belül kezdetét veszi a kamatszintek normalizálása.

A kamatdöntéshez kapcsolódik az önfinanszírozási program következő tendere: szerdán a három hónapos jegybanki irányadó eszköz állománya csökkenhet tovább. A cél, hogy március végére 750 milliárd forint legyen az állomány, ami most 875 milliárdon áll. Holnap 400 milliárdnyi eszköz jár le, várhatóan ennél kisebb összegben fogad majd be új elhelyezést a jegybank.

A szakértők szerint leghamarabb március végén lehet bármilyen minimális változás a jegybanki kommunikációban, akkor ugyanis friss gazdasági előrejelzés is társul majd a kamatdöntéshez, így szükség esetén az MNB reagálhat például az inflációs folyamatokra elsősorban a közlemény hangvételével.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház