Gazdaság

Ukrán munkásokat Magyarországra - Elindult a kampány

Portfolio
Nem csak Ukrajnában, hanem Magyarországon is népszerűsíti a kormány az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatását: március elején elindul az ukrán-magyar munkaerőpiaci roadshow, amelynek első állomása Budapest lesz. Orbán Viktor kedden leszögezte, csak a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok jöhetnek szóba, de ezeknél is "kontroll alatt akarják tartani" a külföldi munkavállalást.
Egy januári Közbeszerzési Értesítőből kiderült: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 82,6 millió forinttal támogatja a kampányt, amely az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatását kívánja népszerűsíteni. A megbízást egy debreceni munkaerő-közvetítő cég, a Horizon2020 Nonprofit Kft. nyerte el.

A pénzből Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban, illetve Magyarországon belül kell népszerűsíteni az ukrán állampolgárok itteni munkavállalását, hirdetések, reklámfilmek, illetve rendezvények formájában.

A kampány részeként márciusban Magyarországon is elindul az "ukrán-magyar munkaerőpiaci road show", amelynek keretében először most csütörtökön Budapesten, majd jövő héten Kecskeméten és Veszprémben mutatják be az ukrán-magyar munkavállalói programot a helyi iparkamarák részvételével.

Orbán Viktor kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján ismét kijelentette, hogy a külföldi munkavállalók behívása csak azokban az ágazatokban jöhet szóba, ahol nincs már magyar munkaerő, de ezt is kontroll alatt akarják tartani. A miniszterelnök aláhúzta: "nemzetstratégiailag nem lehet annak jó vége, ha mi nem dolgozunk".

A kormány 2015 augusztusa óta csendben több lépésben megkönnyítette az ukrán állampolgárok munkavállalását Magyarországon, így a cégeknek sem jár már bonyolult adminisztrációval az alkalmazásuk.

A munkáltatókat tömörítő szervezetek azt hangsúlyozzák, hogy a vendégmunkásokkal csak átmenetileg szeretnék megoldani a munkaerőhiányt, hosszú távon inkább a szakképzés fejlesztésében látják a megoldást.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon