Gazdaság

A görögök megint pénzt kalapoznak, miközben az űrbe mennének

Portfolio
Az utóbbi hetekben megint Görögország pénzügyi problémáitól volt hangos a nemzetközi sajtó, hiszen az országnak nyárig 7 milliárd eurót kellene előteremtenie, de egyelőre komolynak tűnik az ellentét a hitelezők között. Ehhez képest egy görög miniszter megdöbbentő tervvel állt elő csütörtökön: szerinte tarthatatlan, hogy Görögországnak nincs űrügynöksége és űrprogramja.

Görögország azon kevés európai országok egyike, melyeknek nincs űrügynökségük

- mondta Nikosz Pappasz görög digitális politikáért, telekommunikációért és médiáért felelős miniszter a Bloombergnek a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon. Hozzátette, hogy a tervek szerint ezt a problémát orvosolni fogják, a létrejövő állami ügynökség pedig összehangolja majd az állami és magánköltéseket, hogy a lehető legjobban használják fel az ország kapacitását az iparágban.Az űrügynökség gondolata a görög kormány átfogó programjának része, melynek keretében megfékeznék az országot sújtó agyelszívást. A görög jegybank becslései szerint a válság 2008-as kitörése óta 427 ezer jól képzett ember hagyta el az országot. Azt remélik, hogy az űrügynökség egy sor olyan álláslehetőséget kínál majd, amivel a kutatókat otthon lehet tartani.

Az ambiciózus tervekkel Görögországban sem ért midnenki egyet, Kirjakosz Mitszotakisz ellenzéki vezető február elején egy parlamenti vitában stílszerűen úgy fogalmazott, hogy Pappasz "egy másik bolygóról jött". A Bloomberg cikke szerint a szintén ellenzéki szocialista Pasok párt Twitter-csatornáján egy olyan képet tett közzé, melyen Pappasz Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel és Panosz Kammenosz védelmi miniszterrel egy űrhajóban ül.
A hírügynökség megjegyzi, hogy nem a mostani az első eset, amikor Görögország meg akarja hódítani a világűrt, miközben nemzetközi mentőcsomaggal segítik ki. 2013-ban az akkori védelmi miniszter jelentette be, hogy Kalamatában egy rakétakilövő központot építene a kormány.

Most Nikosz Pappasz arról beszélt, hogy reményeik szerint a görög űrprogram növelheti az ország biztonságát, a mezőgazdaságban is pozitív hozadékai lehetnek, illetve segíthet védekezni az árvizek és az erdőtüzek ellen.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Orbán Viktor Prága