Gazdaság

Levegőhöz jutottak a kínaiak: váratlanul megállt a tartalékok zuhanása

Portfolio
A várakozásokat meghazudtolva februárban - nyolc hónap óta először - emelkedni tudott a kínai jegybank devizatartaléka, amivel újra a fontos lélektani határnak számító, 3000 milliárd dollár felé emelkedett ennek összege. A váratlan emelkedésben a dollár gyengélkedése, az év eleji dollárátváltási roham lecsillapodása, illetve a szigorúbb tőkekorlátozási intézkedések is szerepet játszottak. A jövőben viszont könnyen meglehet, hogy tovább apadhatnak a tartalékok, aminek katalizátora lehetne egy jövőheti Fed-kamatemelés.
A kínai jegybank ma tette közzé az arany- és devizatartalékok február végi állományára vonatkozó statisztikáját, melyből kiderült, hogy8 hónapnyi folyamatos csökkenés után, ha csak kis mértékben is, de emelkedni tudtak az ország devizatartalékai, holott az elemzők további apadásra számítottak. A bővülés mértéke közel 7 milliárd dolláros volt, amivel a devizatartalék értéke átlépte a 3000 milliárd dollárt (egész pontosan 3005 milliárd dollár).

Levegőhöz jutottak a kínaiak: váratlanul megállt a tartalékok zuhanása
A tartalék növekedése valószínűleg annak tudható be, hogy a jegybanknak a korábbinál kisebb mértékben kellett beavatkozni a devizapiacon, hogy dolláreladással a jüant erősítse.

Bár a kínai fizetőeszközre nehezedő nyomás részben annak köszönhetően is enyhült, hogy az év elején szokásos lakossági dollárátváltási roham (egy évben maximum 50 ezer dollárt válthat át egy kínai állampolgár) februárra lecsengett, ennél sokkal fontosabb tényező lehetett az amerikai dollár általános gyengélkedése. A közelmúltban azonban újra kisebb erősödés kezdett kibontakozni a zöldhasú piacán, a jüanra nehezedő nyomás fokozódása pedig a hivatalos dollár/jüan fixing emelkedésében is nyomon követhető.

Levegőhöz jutottak a kínaiak: váratlanul megállt a tartalékok zuhanása
Jó esély van rá, hogy az átmeneti stabilizálódás ellenére a jövőben folytatódhat a devizatartalékok apadása. Például abban az esetben, ha a Fed bő egy hét múlva kamatot emel, ez ugyanis egy újabb dollárerősödési hullám kibontakozásának lehetősége miatt fokozott devizapiaci intervenciót tenne szükségessé a jegybank részéről, hogy tompítsa a helyi deviza elkerülhetetlennek látszó leértékelődését.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű