Parragh Bianka lehet az új magyar jegybankár
Gazdaság

Parragh Bianka lehet az új magyar jegybankár

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének felesége, Parragh Bianka kerülhet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába - tudta meg a kormányügyekben jól informált origo.hu.
A portál arról számolt be, hogy közeljövőben a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa két tagjának is lejár a mandátuma, ezért az Országgyűlésnek két új tagot kell választania.

A cikk emlékeztet arra, hogy Cinkotai Jánost 2011. március 22-én 6 évre választották a tanács tagjává, helyére Parragh Bianka kerülhet. Kocziszky Györgyöt - akinek mandátuma április elején jár le - várhatóan újraválasztja a Parlament.

Legutóbb tavaly szeptemberben lett új tagja a Magyar Nemzeti Bank legfontosabb szervének, akkor is az origo-n jelent meg az értesülés az új MT-tag személyéről, ami később helyesnek is bizonyult. Akkor Kardkovács Kolost választották meg hat évre, monetáris politikai ismeretekkel és háttérrel már ő sem rendelkezett.

Gyengült szerda délután a forint

Szerda délután a forint a 311,50-es szint fölé került a forint euróval szembeni árfolyama, ilyen gyenge január végén volt legutóbb a hazai fizetőeszköz. A forint leértékelődése kilógott a régiós devizák sorából is.

Parragh Bianka lehet az új magyar jegybankár


A forint gyengülését akár hazai tényezők is befolyásolhatták, hiszen a lengyel zloty esetében nem láthattunk hasonló mozgást. Általában megfigyelhető, hogy a külső hatásokra a két deviza nagyon hasonlóan reagál.

Alapvetően két friss információra lehet fogni a forint árfolyamának mozgását. Az egyik a délelőtti inflációs adat, ami egy kicsit magasabb lett a várakozásoknál (2,7-2,8% helyett 2,9%). A másik az új monetáris tanácstag személyére vonatkozó értesülés, miszerint a távozó Cinkotai János helyére Parragh Bianka kerül.

Önmagában egyik információ sem indokolna forintmozgást: az inflációs pálya a mai adattól nem íródott felül, Cinkotai nyugdíjba vonulása eddig is ismert volt, az pedig, hogy a monetáris politikában teljesen járatlan személyt neveznek ki monetáris tanácstagnak, idehaza már egyáltalán nem számít meglepő fejleménynek.

Ugyanakkor az a tény, hogy olyan időpontban érkezik egy újabb nem szakértő tag, amikor az inflációs kockázatok növekednek, bizonytalanná teheti a piacot. Eddig is megfogalmazódtak azzal kapcsolatos vélemények, hogy a jegybank nem fog mereven ragaszkodni a 3%-os céljához, az elkötelezettséggel kapcsolatos bizalom (hitelesség) pedig bizonyára nem erősödött azzal, hogy a kormányzati politikához kötődő vezető felesége érkezik a monetáris politikát irányító testületbe.

Ki is Parragh Bianka?

A portál egyúttal részletesen bemutatja Parragh Bianka karrierjét. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara, Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének adjunktusa, emellett az Óbudai Egyetemen a Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézetében is adjunktusként dolgozik.

Önéletrajza szerint kutatási területe a gazdasági szabályozás és koordináció az állam és a gazdasági szereplők kapcsolatrendszerében, a gazdasági szereplők vállalati versenyképességi összetevői, a menedzsment és a vezetés-szervezés. Parragh Bianka okleveles közgazdász, diplomáját a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte, majd a Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi szakokleveles közgazdász végzettséget. Emellett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Széchenyi István Doktori Iskolájában "Gazdálkodás- és szervezéstudományok" tudományágban szerzett doktori (PhD) fokozatot.

A portál cikkéből kimaradt, hogy Parragh Bianka Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a felesége.Parragh Bianka lehet az új magyar jegybankár
Parragh László, az MKIK elnöke (b) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm