Gazdaság

Draghi: "túl korai lenne kijelenteni, hogy győztünk"

Portfolio
A piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamatszinten az Európai Központi Bank, az alapkamat továbbra is 0%-on áll. Emellett az eszközvásárlási program feltételrendszere és kerete is maradt a régi: ebben a hónapban még 80 milliárd eurós, áprilistól decemberig pedig 60 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódik a program, de szükség esetén megnövelhetik ezt az összeget. A döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi kedvező gazdasági és inflációs fejleményekről számolt be, kockázatok azonban még mindig vannak, a harcot még nem nyerték meg. Emellett ismét elmondta, hogy az euró visszavonhatatlan, az amerikai támadások pedig minden alapot nélkülöznek.

Vége a sajtótájékoztatónak

Az euróról

A jegybankelnök egy másik újságíró kérdésére ismét elmondta, hogy az "euró visszavonhatatlan" és "nem megy sehova". Azt viszont elismeri, hogy meg kell találni a módját, miként működhet jobban a monetáris unió.

Az amerikai kormány támadásai alaptalanok

Draghi szerint minden alapot nélkülöznek az amerikai kormány részéről a közelmúltban érkezett kommmentek, amely devizamanipulációval vádolták Németországot, és így az egész euróövezetet.

Az euró árfolyamát a piaci szereplők határozzák meg, ráadásul a jelenlegi árfolyam nem tér el jelentősen a historikus átlagtól.

- fogalmazott Draghi.

A politikai kockázatokról

Egy újságíró azt kérdezte Draghitól, hogy az EKB aggódik-e a közelgő európai választások, illetve ezzel párhuzamosan az euróövezet esetleges szétesése miatt. A jegybankelnök erre úgy reagált, hogy a jegybank "nagy figyelemmel" követi a politikai eseményeket, de aggodalomról nincs szó. Az euró pedig

visszavonhatatlan.

Nem került szóba a TLTRO program meghosszabbítása / kiterjesztése

Az Európai Központi Bank korábban a TLTRO programok keretében célzott módon nyújtott olcsó forrást a kereskedelmi bankoknak a vállalati hitelezés élénkítése érdekében, újabb hasonló program lehetősége azonban nem került szóba. Draghi szerint azért, mert a körülmények javulása jelenleg nem teszi szükségessé. Ettől függetlenül szükség esetén ismét elővehetik ezt az eszközt.

"Túl korai lenne kijelenteni, hogy győztünk"

Draghi újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy bár a deflációs veszélyek gyakorlatilag teljesen eltűntek, ráadásul a kilátások is javultak,

egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy győzelmet arattak inflációs fronton.

Strukturális reformokra még mindig szükség van

Bár Draghi elismerte, hogy a tagországok részéről történt előrelépés a reformok tekintetében, azonban további lépésekre van szükség.

A következő hónapokban 2% körül maradhat az éves infláció, a maginfláció viszont nagyon lassan emelk

Bár az elmúlt hónapokban jelentősen gyorsult az inflációs ütem az euróövezetben, ez elsősorban az energiaáraknak volt köszönhető, a változatlanul visszafogott inflációs nyomást jól érzékelteti a maginflációs mutató lassú emelkedése. Draghi szerint egyelőre nincs jele felfelé mutató trendnek a maginflációban, további bizonyítékra van szükség, hogy az emelkedés fenntartható.

Az inflációról

A GDP-prognózishoz hasonlóan az inflációra vonatkozó előrejelzéseit is felfelé húzta a jegybank: 2017-ben a korábbi 1,3% helyett 1,7%-os, 2018-ban a korábbi 1,5% helyett 1,6%-os, 2019-ben pedig 1,7%-os éves infláció várható az euróövezetben.

A GDP-ről

A 2016 decemberi előrejelzéshez képest felfelé módosította növekedési várakozásait az EKB: 2017-ben a korábbi 1,7% helyett 1,8%-kal, 2018-ban a korábbi 1,6% helyett 1,7%-kal, 2019-ben pedig 1,6%-kal bővülhet az eurózóna GDP-je.

Csökkentek a kockázatok

Bár a növekedési kilátások egyértelműen javultak az elmúlt hónapokban, illetve a kockázatok is mérséklődtek, összességében azonban így is a negatív kockázatok vannak túlsúlyban.

Élénkül a vállalati hitelezés, nő a foglalkoztatottság

A monetáris politikának és a strukturális reformoknak köszönhetően a vállalati hitelezési aktivitás élénkülést mutat, továbbá a munkanélküliség is folyamatosan csökken, ami szintén hozzájárul a növekedési kilátások javulásához.

Draghi elismeri a közelmúlt kedvező fejleményeit

A konjunktúramutatók az eurózónás növekedés élénkülését jelzik, emellett az elmúlt hónapokban az infláció is érezhetően gyorsult, ennek ellenére továbbra is szükség van az extrém laza monetáris politikára, amíg meg nem bizonyosodnak a folyamat fenntarthatóságáról.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Draghié a szó, először felolvassa a döntés jegyzőkönyvét.

Döntött az Európai Központi Bank

A széleskörű piaci konszenzusnak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozó testülete mai ülésén nem változtatott az irányadó kamatszinteken. Az alapkamat változatlanul 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.Döntött az Európai Központi Bank

Az EKB eszközvásárlási programjának paramétereiben sem történt változtatás a korábbi állapotokhoz képest, vagyis

  • a program még ebben a hónapban 80 milliárdos,
  • ezt követően 2017 decemberéig 60 milliárdos keretösszeggel fut majd,
  • szükség esetén azonban - amennyiben az inflációs és gazdasági folyamatok kedvezőtlen irányba fordulnak - a program 2017 decemberi határidejét kiterjeszthetik, illetve a havi keretösszeget is növelhetik.
A központi bank közleménye a korábbiakhoz hasonlóan most is kiemeli, hogy ez a 80 (illetve később 60) milliárdos havi keret nettó vásárlást jelent, vagyis ebbe nem számít bele az EKB által birtokolt, lejáró értékapírokból származó pénzmennyiség visszaforgatása.

A döntés tehát semmilyen szempontból nem okozott meglepetést, mégis érdemes lesz figyelni Mario Draghi jegybankelnök 14.30-kor kezdődő sajtótájékoztatóját. Ekkor ugyanis várhatóan közli majd az EKB új növekedési és inflációs prognózisát, utóbbi pedig különösen fontos: korábban a jegybank szerint még az előrejelzési horizont végén sem volt várható, hogy az euróövezeti infláció eléri majd a 2%-os célértéket, most azonban az elmúlt hónapok folyamatait látva mutatkozik erre némi esély. Ez pedig fontos implikációval bírhat az eszközvásárlási program jövőjére nézve.

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117