Megtorpant a munkahelyteremtés év végén
Gazdaság

Megtorpant a munkahelyteremtés év végén

Kismértékben csökkent az üres álláshelyek száma a versenyszférában 2016 utolsó negyedévében, ám az még így is a harmadik negyedéves rekord közelében maradt.
A KSH hétfőn közölt adatai szerint 39 500 álláshely állt betöltetlenül 2016 negyedik negyedévében, ami 2000 munkahellyel kevesebb a harmadik negyedévben mért csúcsnál. A csökkenésben szezonális hatások is szerepet játszanak, hiszen év végén jellemzően kevesebb új munkahelyet teremtenek a vállalkozások.

Megtorpant a munkahelyteremtés év végén
A KSH adatainál jóval magasabb számokat közölt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelynek havi kimutatásai alapján október, november és december hónapok végén átlagosan 91 ezer bejelentett álláshely maradt betöltetlenül. A legújabb, januári adatok szerint ugyanakkor már csak 63 ezer bejelentett munkahely nem lett betöltve a hónap végéig.

Fontos megjegyezni, hogy a két adatforrás nehezen összevethető, mivel az NFSZ adataiban a bejelentett támogatott álláshelyek is szerepelnek, ami döntő részben a közfoglalkoztatást takarja. Emellett különbség, hogy a KSH adatai csak a legalább 50 főt foglalkoztató és a reprezentatív módon kijelölt 5-49 fős vállalkozások által megküldött adatokat tartalmazzák, míg az NFSZ-nél a konkrét állásbejelentések alapján vonnak mérleget hó végén.

Hogy a munkahelyteremtés mennyire lassult vagy nem lassult le a versenyszférában, azt a jövő héten megjelenő januári létszámstatisztikából és a később megjelenő első negyedéves adatokból tudjuk majd meg. Az eddig ismert adatok alapján ugyanakkor az látszik, hogy 2016-ban az első féléves dinamikus létszámnövekedés után a második félévben már nem tudott határozottan bővülni a foglalkoztatottság a versenyszektorban.

Megtorpant a munkahelyteremtés év végén
Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország