Jó hír az autósoknak, adócsökkentést kapnak
Gazdaság

Jó hír az autósoknak, adócsökkentést kapnak

Portfolio
Az autósok szempontjából kritikus szint, 50 dollár fölé emelkedett a Brent olaj hordónkénti ára a legutóbbi negyedévben. Ennek köszönhetően pedig április elsejétől csökken az üzemanyagok jövedéki adója.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévente teszi közzé a Brent típusú olaj napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárát. Ezek alapján a negyedéves átlagár 55,105 dollár volt hordónként, vagyis a kritikus 50 dolláros szint felett állapították meg.

Ennek következtében automatikusan csökken az üzemanyagok jövedéki adója április elsejétől: a benzin literje 6,35, a gázolaj literje pedig 12,7 forinttal lehet olcsóbb, ha az üzemanyag-kiskereskedők teljes egészében átadják az adócsökkenés hatását a fogyasztóknak.

A tavaly nyáron elfogadott jövedékiadó-törvény miatt változik az olaj árának függvényében az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke. Ha 50 dollár alatt van az olajár negyedéves átlaga, akkor 5 forinttal több jövedéki adó rakódik a benzinre, és 10 forint plusz az dízel literjére. Mind a két tételre rárakódik továbbá az áfatartalom, így jön ki a 6,35 forintos, illetve 12,7 forintos árváltozás az aktuális negyedév elején, ha az olajár úgy alakul.

Jó hír az autósoknak, adócsökkentést kapnak
Forrás: NAV.
Három hónappal ezelőtt épp pechjük volt az autósoknak, akkor még 50 dollár felett volt az olaj negyedéves átlagára, így a megemelt jövedéki adótartalom maradt. Ezt megelőzően tavaly szeptemberben érkezett a NAV-tól döntés, akkor október elsejétől életbe lépett a magasabb jövedéki adó az üzemanyagokra.

A piaci adatok alapján a mostani bejelentés egyáltalán nem váratlan. Érdekesebb viszont, hogy mi várható a közeljövőben az olaj piacán. Erről itt írtunk részletesen:

Mégis mi ez az egész? Az ország egyik legfurcsább adóváltoztatásának is lehet nevezni ezt a megoldást. A tavaly júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis kimondja, hogy az üzemanyagok jövedéki adója a kőolaj világpiaci árához kötött. Ezek szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet (ehhez adódik még hozzá az áfatartalom). Ha 50 dollár felett van az árfolyam, akkor ez a jövedéki adóemelés eltűnik, ahogyan ez a mostani esetben fennáll.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888