A magyar a legdepressziósabb az EU-ban
Gazdaság

A magyar a legdepressziósabb az EU-ban

Portfolio
Magyarországon a 18 éven felüli népesség 10,5 százaléka tapasztal depressziós tüneteket, ami az uniós országok rangsorában a legnagyobb arányt jelenti.
A depresszió következtében tartós szomorúságot érez az ember, elveszíti érdeklődésünket az olyan dolgok iránt, amelyeket normál esetben élvezni szokott, illetve napi feladatainak elvégzésére is képtelenné válhat.

Az uniós tagországok közül Magyarországon a legdepressziósabb a felnőtt lakosság, 10,5 százalékuk tapasztalja a betegség tüneteit. Utánunk a portugálok (10,4%) és a svédek (9%) a legszomorúbbak.

Érdekes, hogy a depressziós tüneteket legkevésbé tapasztaló három népesség pont a régiónkban él: a cseh (3,2%), a szlovák (3,5%) és a horvát (3,9%).

A magyar a legdepressziósabb az EU-ban
A nők gyakrabban tapasztalják a depresszió jeleit, mint a férfiak. Az EU-ban a felnőtt férfiak 5,5 százaléka, míg a felnőtt nők 7,9 százaléka érintett a betegségben. Magyarországon ez az arány 8,6 százalék a férfiaknál, és 12,3 százalék a nőknél. A magyar nők ezzel csak a második legdepressziósabbak az EU-ban, a portugál nők után.

Minél magasabban képzett valaki, annál kevésbé valószínű a depresszió. A csak általános iskolát végzettek körében dupla akkora a depressziós tüneteket tapasztalók aránya, mint a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél. Magyarországon a legfeljebb általános iskolát végzettek 21,8 százaléka, a legfeljebb érettségivel rendelkezők 9 százaléka, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 4,8 százaléka tapasztalja a betegség tüneteit.

Emellett a jövedelemi viszonyokkal is összefügg a depresszió előfordulása. Minden tagországban az a tapasztalat, hogy a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók körében sokkal többen észlelik a tüneteket, mint a legfelsőben. Hazánkban ezek az arányok 22,1 és 4,2 százalék, vagyis a legszegényebbek körében ötször gyakoribb a depresszió.

A címlapkép forrása: Shutterstock
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty