A magyar a legdepressziósabb az EU-ban
Gazdaság

A magyar a legdepressziósabb az EU-ban

Portfolio
Magyarországon a 18 éven felüli népesség 10,5 százaléka tapasztal depressziós tüneteket, ami az uniós országok rangsorában a legnagyobb arányt jelenti.
A depresszió következtében tartós szomorúságot érez az ember, elveszíti érdeklődésünket az olyan dolgok iránt, amelyeket normál esetben élvezni szokott, illetve napi feladatainak elvégzésére is képtelenné válhat.

Az uniós tagországok közül Magyarországon a legdepressziósabb a felnőtt lakosság, 10,5 százalékuk tapasztalja a betegség tüneteit. Utánunk a portugálok (10,4%) és a svédek (9%) a legszomorúbbak.

Érdekes, hogy a depressziós tüneteket legkevésbé tapasztaló három népesség pont a régiónkban él: a cseh (3,2%), a szlovák (3,5%) és a horvát (3,9%).

A magyar a legdepressziósabb az EU-ban
A nők gyakrabban tapasztalják a depresszió jeleit, mint a férfiak. Az EU-ban a felnőtt férfiak 5,5 százaléka, míg a felnőtt nők 7,9 százaléka érintett a betegségben. Magyarországon ez az arány 8,6 százalék a férfiaknál, és 12,3 százalék a nőknél. A magyar nők ezzel csak a második legdepressziósabbak az EU-ban, a portugál nők után.

Minél magasabban képzett valaki, annál kevésbé valószínű a depresszió. A csak általános iskolát végzettek körében dupla akkora a depressziós tüneteket tapasztalók aránya, mint a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél. Magyarországon a legfeljebb általános iskolát végzettek 21,8 százaléka, a legfeljebb érettségivel rendelkezők 9 százaléka, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 4,8 százaléka tapasztalja a betegség tüneteit.

Emellett a jövedelemi viszonyokkal is összefügg a depresszió előfordulása. Minden tagországban az a tapasztalat, hogy a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók körében sokkal többen észlelik a tüneteket, mint a legfelsőben. Hazánkban ezek az arányok 22,1 és 4,2 százalék, vagyis a legszegényebbek körében ötször gyakoribb a depresszió.

A címlapkép forrása: Shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock