Valami nagyon jó dolog történt a kisvállalkozásokkal
Gazdaság

Valami nagyon jó dolog történt a kisvállalkozásokkal

Portfolio
Gigantikus ugrást láthattunk januárban a versenyszektor foglalkoztatottságában: 64 ezer fővel nőtt a bejelentett alkalmazottak létszáma a legalább 5 fős cégek körében, ami több mint 3 százalékos foglalkoztatottság-bővülést jelent egyetlen hónap alatt. Bár a meglepő jelenség mögött egy statisztikai hatást is sejthetünk, a számok mindenképpen az erős munkapiaci konjunktúra folytatódását jelzik.
Hatalmasat ugrott januárban a foglalkoztatottság a versenyszektorban, a vállalkozások alkalmazottainak száma 64 ezer fővel emelkedett egy hónap alatt. Hogy érezzük ez milyen nagy bővülést jelent: tavaly ugyanekkor 26 ezer fővel nőtt év elején az alkalmazottak száma, pedig már akkor is javában tartott a munkaerő-piaci fellendülés.

Valami nagyon jó dolog történt a kisvállalkozásokkal

Az 50 fő alatti cégeknél nőtt nagyot a létszám

A KSH intézményi munkaügyi felmérésében a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat figyelik meg. Míg a legalább 50 fős cégek mindegyikének kötelező havonta adatokat szolgáltatni, addig az 50 fő alatti létszámmal rendelkező cégeket reprezentatív módon jelölik ki, és egy mintából becsülik meg az adatokat, elsősorban a bérek alakulását.

A cégadatbázisban, amiből a hivatal kiválasztja a megfigyelendő cégeket, csak évente egyszer, év elején frissül a létszámadat, ezért előfordulhat, hogy a sokaság átrendeződése miatt jelentős törés mutatkozik az adatokban év elején. Mindez azonban csak annyit jelent, hogy a decemberi és a januári adat korlátozottan összehasonlítható, nem azt, hogy az év eleji adat nem jó. Sőt, valójában ezek alapján az feltételezhető, hogy januárban a KSH adatai csak pontosabbá válnak, csak éppen a december és január közötti létszámemelkedés valójában nem egy hónap alatt, hanem egy hosszabb időszak során valósult meg.

Hogy a foglalkoztatottság meredek emelkedése nem csak statisztikai torzítás, azt az is jelzi, hogy az elmúlt öt évben soha nem láthattunk akkora ugrást januárban az 5-49 fős vállalkozások létszámában, mint idén.

Januárban a versenyszféra teljes 64 ezer fős létszámnövekedéséből 42 ezer ezeknél a kisvállalkozásoknál valósult meg.

Ekkora növekményt az utóbbi években messziről sem láthattunk, a legnagyobb bővülés 2013-ban volt, ám akkor is csak 10 ezerrel nőtt a kis cégek létszáma.

Vagyis, még ha a statisztika felfele is torzít, akkor is kiugróan magas foglalkoztatottság-bővülés valósulhatott meg az utóbbi időszakban a kisvállalkozásoknál.

Valószínűsíthető, hogy ez részben a gazdaság fehéredésének tudható be, vagyis annak, hogy egyre több, korábban bejelentetlen dolgozót jelentenek be hivatalosan is kisvállalkozások.

Ehhez hozzájárulhatott a januárban megvalósult munkáltatói járulékcsökkentés, illetve akár az adóhatóság fokozottabb ellenőrzése is.

Az iparban vették fel a legtöbb embert

A legtöbb új álláshely nem meglepő módon a feldolgozóiparban jött létre, itt közel 17 ezerrel több alkalmazottról számoltak be. A legnagyobb bővülést a gumi- és műanyaggyártás (3700 fő) és a járműipar (3000 fő) könyvelhették el.

Szokatlanul sok új álláshely jött létre az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végző cégeknél, itt összességében közel 13 ezerrel bővült a létszám, ami a teljes bővülés 20 százalékát adja. A dinamikus létszámnövekedés elsősorban a munkaerő-piaci szolgáltatást, azon belül is a munkaerő-közvetítést végzőknek köszönhető, itt az alkalmazottak száma közel 6 ezer fővel nőtt. Szépen bővült emellett az építményüzemeltetéssel foglalkozók száma (3000 fő), illetve az adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatást végzők száma (2600 fő).

A kereskedelemben is látványosan bővült a létszám, itt 7,5 ezer fővel nőtt az állomány.

A szakmai, tudományos, illetve műszaki tevékenységet végzők létszáma 7700 fővel nőtt. Ebből 2200 fő a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet végzőket jelenti, 1300 a tanácsadókat, míg, az építészmérnökök 1900 fővel nőttek, a reklámmal, piackutatással foglalkozók száma pedig 1100 főve.

A vendéglátásban bő 6 ezer fővel, a szállítás, raktározás iparágban bő 5 ezer fővel bővült az alkalmazottak száma.

Valami nagyon jó dolog történt a kisvállalkozásokkal
Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas