Szinte biztos: érkezik a rendkívüli pénz a nyugdíjasoknak
Gazdaság

Szinte biztos: érkezik a rendkívüli pénz a nyugdíjasoknak

Portfolio
A kormány tavaly az utolsó pillanatban vizsgálta felül inflációs prognózisát, ám egyre biztosabb, hogy ez is frissítésre szorul. Mindez pedig hatással lehet a nyugdíjasok mindennapjaira.
A költségvetés korai megtervezésének és elfogadásának megvan az ára. Erről már számtalanszor írtunk. Legutóbb például a 2016 nyarán elfogadott 2017-es költségvetés egyik alapszámát módosította a kormány: a 2017-re vonatkozó inflációs prognózisát 0,9%-ról 1,6%-ra emelte az utolsó pillanatban (igaz emiatt nem módosította a költségvetés fő számait).

Még el sem telt az első három hónap az idei évből, egyre valószínűbb, hogy az egyszer már módosított inflációs prognózis hamarosan újabb felülvizsgálatra szorul (erre már akár a tavasszal benyújtandó konvergenciaprogramban sor kerülhet). A Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette legújabb inflációs jelentésének legfontosabb számait, amiből kiderül, hogy az idei évre 2,6%-os átlagos áremelkedést várnak.

Vagyis a legfrissebb jegybanki hivatalos prognózis szerint 1 százalékponttal magasabb lehet az idei átlagos infláció annál, mint amit a kormány vár. Emiatt nagyon valószínű, hogy a kormánynak hamarosan felül kell vizsgálnia saját pénzromlással kapcsolatos prognózisát, ami pedig az idei évi nyugdíjemelést is érinti.

Szinte biztos: érkezik a rendkívüli pénz a nyugdíjasoknak

A Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény kimondja ugyanis, hogy

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Ez a jogszabály arról is rendelkezik, hogy ennél a nyugdíjemelésnél "a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét".

Az év végi nyugdíjkiegészítést már korábbi cikkeinkben valószínűsítettük. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány is készül erre a lehetőségre. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis épp hétfőn azt mondta a Magyar Idők kérdésére, hogy

a kormány - az első nyolc hónap adataira alapozva, a nyugdíjasokat érintő fogyasztóiár-növekedés várható mértékére tekintettel - novemberben megvizsgálja a kérdést, s szükség esetén kifizetésről határoz.

"Ha a pénzromlás nagyobb, mint az év eleji nyugdíjemelés aránya, akkor az idősek a különbözet alapján járó összeget januárra visszamenőlegesen kapják kézhez. Leszögezték: a költségvetés minden esetben biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, ezt az állam jogszabályban garantálja a jogosultaknak" - tette hozzá az NGM.

Mit jelent ez forintban?

Ha abból indulunk ki, hogy a 122 ezer forinthoz jutó "átlagnyugdíjas" az év végén pótlólagos emelésben részesül, akkor évi 12 ezer forinttal járhat jobban a nagyobb emelésnek köszönhetően az év végén.

Ezen felül járhat még a nyugdíjasoknak egy év végi egyszeri nyugdíjprémium a várható gazdasági növekedés függvényében. Akkor örülhetnek igazán az időskorúak, ha a GDP idei növekedése 3,5% felett lesz várhatóan. Ez az összeg egy átlagos nyugdíjban részesülő nyugdíjas számára 8000 forintot jelenthet, egy 3,9%-os várható GDP-növekedés mellett.

Szinte biztos: érkezik a rendkívüli pénz a nyugdíjasoknak
Orbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács alakuló ülésén az Országházban 2014. október 1-jén. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas